Minister Ronald Plasterk opent de handelsmissie - foto: Pieter Hofmann

Minister Ronald Plasterk opent de handelsmissie – foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – In het Amstel Hotel is vanmorgen de twintigste Caribische handelsmissie van start gegaan. Het doel is om kopstukken uit het bedrijfsleven, politici en prominenten uit Caribische landen met elkaar in contact te brengen.

Belangrijke thema’s op het congres zijn onder meer duurzaamheid, investeringen en integer bestuur. Ook is er aandacht voor Cuba, dat dit jaar het handelsembargo met de Verenigde Staten zag verdwijnen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) Ronald Plasterk heeft de handelsmissie geopend.

Een bijdrage van Pieter Hofmann

Diverse CEO’s, ministers, bankiers, ambassadeurs uit Caribische regio zijn aanwezig. In de regel zijn de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven al actief in de regio, en daarom op zoek naar contacten. Op de Handelsmissie worden partijen met elkaar in contact gebracht op basis van wederzijdse belangen. Een aantal daarvan zijn uitgegroeid tot trouwe bezoekers van de Handelsmissie. Dit jaar trekt de Handelsmissie ook bezoekers uit Suriname en Cuba.

Europese Nederlanders
Nederlandse bedrijven laten de Caribische regio echter links liggen. De Koninkrijksambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, stelt dat de meeste buitenlandse ondernemers in Suriname al eerder een band met het land opgebouwd hebben dankzij een Surinaamse partner of een geslaagde vakantie.

De in de zaal aanwezige Europese Nederlanders zijn ondernemers in de Cariben. Niemand van hen vertegenwoordigt een Nederlands bedrijf. Dagvoorzitter Tanja Fraai: “We hadden gehoopt op steun van de gemeente Amsterdam, dat de Haven hier zou zijn. Maar dat viel tegen, koudwatervrees misschien. Het Nederlands bedrijfsleven had beter vertegenwoordigd kunnen zijn vandaag.”

“Maar het Caribische deel van het Koninkrijk is een niche”, vervolgt Fraai. “Het zijn kleine markten, en zoals de secretaris-generaal van Caricom (samenwerkingsverband van Caribische landen, PH) vandaag ook zei, zijn het ingewikkelde gemeenschappen. Dus het is niet alsof je naar Zuidoost-Azië gaat. Het vergt een bepaalde belangstelling, je moet die eilanden leuk vinden. Het is niet mainstream. Ik weet ook niet of je dat moet willen, ik vind het een genoeglijk aspect dat het te overzien is.”

Debat
De Handelsmissie duurt in totaal drie dagen. Vrijdag is een debat over de staatkundige hervormingen van 10-10-’10 het laatste onderdeel van het congres. De volgende editie vindt in december plaats in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Door Pieter Hofmann