Hester Jonkhout | Foto: Dick Drayer

Hester Jonkhout | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De korte film ‘From Dirt’ van de Curaçaose filmmaker Hester Jonkhout gaat woensdag in première op het Trinidad & Tobago Film Festival (TTFF) dat van 15 tot en met 29 september plaatsvindt.

De film van twaalf minuten gaat over de aantrekkingskracht tussen mensen. “Maar mensen als wezens, zo zie ik dat. Als je teruggaat naar de oorsprong van wie we zijn en we ontmoeten elkaar vanuit die oorsprong, wat gebeurt er dan? Een spel tussen aantrekken en afstoten”, zegt Jonkhout.

Dick Drayer praat met filmmaker Hester Jonkhout

De film speelt zich af in de zoutpannen van Jan Thiel en op Koraal Tabak, in de grotten en bij het water. “Mooie plekjes die vrienden mij gewezen hebben. Midden tussen de echte ‘dirt’, want er wordt veel vuil gestort daar.” Jonkhout vreest dat het landschap daar door terrein ontwikkeling snel zal veranderen en is blij dat ze het op film heeft vast kunnen leggen.

Jonkhout is cameravrouw, maar in deze film doet ze de regie. “De film is universeel, maar ontegenzeggelijk Curaçaos.” De film wordt ook uitgegeven in de Caribische diaspora en draait daarom in Trinidad. De twee hoofdrolspelers zijn dansers Nina Fischer en Reuel Rogers. De muziek is van Michael Lampe die ook de muziek voor ‘Sombra di Koló’ heeft verzorgd. Jonkhout was een van de makers van de documentaire over kleur op Curaçao.

Door Dick Drayer