Schrijver Jopi Hart in gesprek met het publiek in Amsterdam over criminaliteit en agressiviteit onder Curaçaose jongeren - foto: John Samson

Schrijver Jopi Hart in gesprek met het publiek in Amsterdam over criminaliteit en agressiviteit onder Curaçaose jongeren – foto: John Samson

AMSTERDAM – Criminaliteit en agressiviteit zullen blijvend toenemen, zowel op Curaçao als in Nederland, als er niet snel wordt ingegrepen. Daarvoor waarschuwde schrijver Jopi Hart gisteren tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de Curaçaose jeugd. 

Volgens Hart is de groeiende problematiek vooral te danken aan de negatieve opvoeding die veel kinderen op Curaçao krijgen. Behalve de zorgelijke sociaal-economische situatie op het eiland, zouden veel leerkrachten een ‘mindset’ hebben die kinderen eerder emotioneel schaden dan versterken. De aanwezige deskundigen uit Curaçao en Nederland erkennen deze oorzaken.

Verslaggever John Samson in Dichtbij Nederland met Naeeda Aurangzeb

“Het is niet vijf voor, maar vijf over twaalf”, stelt Hart. De agressiviteit onder de Curaçaose jeugd is zo ernstig, dat die zich blijvend dreigt in te vreten in de samenleving en cultuur van het eiland. Hart is overgevlogen naar Nederland om te praten over de bevindingen uit de praktijk die hij in zijn boek ‘Kruistocht’ heeft verwerkt.

De volle zaal reageert geschokt als misdaadcijfers en tal van voorbeelden uit de praktijk door Hart opgesomd worden: bijna 40 procent van de geweldplegers is tussen 12 en 27 jaar. En de gevangenisstraf op Curaçao is eerder een criminele opleiding, dan een straf die geweldplegers ook perspectief bieden.

Schrijver Jopi Hart-1Hulpverleners met een Curaçaose achtergrond hebben tijdens de bijeenkomst aangegeven zich actief te willen inzetten om de agressiviteit en criminaliteit aan te pakken. Maar tegelijkertijd geven de hulpverleners aan dat de overheden en gemeenten nu eerst aan zet zijn. In het Congrescentrum in Amsterdam waren onder andere ook ambtenaren, deskundigen en vertegenwoordigers van de Nederlandse politie aanwezig.

Ondanks de ernstige zorgen, zegt Hart toch een beetje hoop te hebben. Justitieminister Nelson Navarro zou volgens hem één van de eerste ministers in tijden zijn die de problematiek begrijpt. De bedoeling is dat de boodschap van het publiek aan Navarro wordt overgebracht.

Door John Samson