De voorgevel van Cas di Cultura heeft inmiddels een verfbeurt gekregen. Foto: Ariën Rasmijn

De voorgevel van Cas di Cultura heeft inmiddels een verfbeurt gekregen. Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Schouwburg Cas di Cultura is toe aan grondige renovatie. Het podium kraakt en faciliteiten zijn sinds de bouw van het pand 57 jaar geleden niet meer aangepast. Directeur Vicky Arens zegt in gesprek te zijn met meerdere partijen over het maken van een masterplan en een daaruit vloeiend renovatieproject voor de schouwburg.

De markante voorgevel van Cas di Cultura is al volledig wit geverfd en deze week is een nieuw, strak logo gepresenteerd voor de enige nog opererende zogeheten lijsttheater in het Caribische deel van het Koninkrijk.

Ariën Rasmijn in gesprek met directeur Vicky Arens

Binnen is het duidelijk dat het al jaren behelpen is. Er is veel betonrot, delen van de vloer van het podium hebben bollingen, de stoelen moeten vervangen of in ieder geval gestoffeerd worden en de systeemplafonden in de toch al kleine kleedkamers zijn aan vervanging toe. “Het wordt nu echt tijd voor een facelift”, zegt Arens.

De laatste keer dat er werd geïnvesteerd in Cas di Cultura was vijftien jaar geleden, toen onder meer het foyer werd opgeknapt en een nieuwe lichtinstallatie werd aangebracht.

Miljoenen
Cas di Cultura verdient haar inkomen met zaalverhuur. Arens zegt dat de vaste kosten hoog zijn en dat de schouwburg daardoor decennia lang alleen maar de meest essentiële onderhoud heeft kunnen betalen. Dat was lang vol te houden, maar volgens de schouwburgdirecteur is de nood nu te hoog.

Het Nederlandse bureau Theateradvies BV Nederland heeft aangeboden om te helpen met een op maat gemaakte masterplan. Dat kost 150.000 florin. Kosten voor de renovatie zelf gaan volgens Arens in de miljoenen lopen. Voor dat geld is Arens in gesprek met meerdere publieke en private partijen op Aruba en in Nederland. Het doel is om de renovatie van Cas di Cultura in drie jaar rond te krijgen.

Door Ariën Rasmijn