Minister van Justitie Dennis Richardson - foto:  Milton Pieters

Minister van Justitie Dennis Richardson – foto: Milton Pieters

PHILIPSBURG – Minister van Justitie Dennis Richardson heeft buitengewoon verontwaardigd gereageerd op uitlatingen van Procureur-Generaal Guus Schram over corruptie in Sint Maarten. “Rechtvaardig je claims of houd je mond.”

Dit heeft de minister maandag gezegd in het parlement tijdens een discussie over het protocol dat hij voor de zomer tekende met minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties), over de oprichting van de integriteitskamer en de versterking van de justitiële keten.

Aanwijzingen
Schram heeft vrijdag bij de installatie van rechter Sander van Rijen als lid van het Gemeenschappelijk Hof gezegd dat er “talrijke aanwijzingen” zijn voor de verwevenheid van de onderwereld met de legale delen van de samenleving in St. Maarten. Hij verwees hierbij naar de inhoud van drie integriteits-rapporten en naar concrete strafrechterlijke onderzoeken zoals de stemfraude zaak uit 2010, de belastingzaak van het parlementslid Silvio Matser en het Bada Bing omkoopschandaal waarbij het voormalig parlementslid Patrick Illidge was betrokken.

“Als er sprake is van wijdverbreide corruptie dan moet dat worden aangepakt,” vindt Richardson. De indruk die met name door de chef van de nationale politie in Nederland, Gerard Bouman, is gewekt dat er helemaal niemand is te vertrouwen – met inbegrip van de regering, het parlement, de politie en de Landsrecherche – wil er bij de minister niet in.

Tijdens zijn recente overleg met Plasterk en Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is Bouman teruggefloten, want de Nederlandse ministers bevestigden aan Richardson dat het protocol waarin overleg met lokale instanties is vastgelegd nog steeds van kracht is.

Argwaan
Leden van het parlement kijken echter met grote argwaan naar de afspraak om 55 Nederlandse detectives naar St. Maarten te sturen voor een periode van twee jaar voor onderzoek naar ondermijnende criminaliteit.

​”Het is niet aan de procureur-generaal om te reageren op uitlatingen die in het parlement zijn gedaan,” zegt de woordvoerder van het OM, Norman Serphos “De procureur-generaal heeft in zijn toespraak verwezen naar drie integriteits-rapporten en hij heeft ook een aantal concrete strafrechterlijke zaken genoemd. Daar houden we het bij. We gaan hier geen politieke discussie van maken.”

Door Hilbert Haar