Renée Gielen (l) met Alvin die de groepsdruk altijd doorstond | Foto: Dick Drayer

Renée Gielen (l) met Alvin die de groepsdruk altijd weerstond | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – “Mijn vrienden zijn niet mijn vrienden. Ze doen drugs, plegen overvallen. De meesten zitten vast. Maar ik heb altijd NEE gezegd.” Alvin groeide op in Souax, een positieve jongen. Hij is één van de velen jongeren die meedoen aan de documentaire Nos hobennan… nos futuro (Onze jeugd… onze toekomst) van producent Renée Gielen.

De film laat zien dat Alvin een uitzondering is. Met zijn vrienden loopt het slechter af. Zij zitten in de voormalige Bon Futuro-gevangenis in Koraal Specht. Gielen zoekt ze op en laat ze aan het woord. Net als de slachtoffers van deze jongens. In 50 minuten wordt een indringend beeld gegeven van het probleem van jeugdcriminaliteit op Curaçao.

Een reportage door Dick Drayer

Volgens criminaliteitshulpverlener Alex Walle van de stichting Yave is het probleem oplosbaar. “De samenwerking op het gebied van criminaliteitspreventie tussen Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties gaat steeds beter. Dat is vrij uniek.”

Preventie is volgens Walle primair een taak van ouders en onderwijs. Waarbij de overheid faciliterend moet zijn. “Jeugdcriminaliteit is universeel. Maar wat op Curaçao het probleem vergroot, is het ontbreken van op maat gesneden onderwijs voor de groep jongeren die afglijden richting criminaliteit. Vroeger hadden we ambachtsscholen en technische scholen waar de jongens terecht konden. Die zijn er niet meer.”

Lesmateriaal
Afgelopen week werd de film van Renée Gielen in theater Luna Blou getoond. Voor medefinancierders, waaronder het ministerie van Justitie, deelnemers en crew. Wanneer het grote publiek de film te zien krijgt, wordt binnenkort bekend gemaakt. De film gaat in ieder geval vanaf oktober een ronde maken langs alle scholen voor funderend onderwijs. Leerlingen van groep 7 en 8 krijgen de film te zien en gaan aan de slag met speciaal ontwikkeld lesmateriaal.

Door Dick Drayer