Leden van de Pro Bista Orchestra met The Blind Boys of Alabama - foto: Anneke Polak

Leden van de Pro Bista Orchestra met The Blind Boys of Alabama – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Ze zien niets, maar horen des te beter. De blinden en slechtzienden van Fundashon Pro Bista leven voor muziek. Vanmiddag mochten zij optreden voor The Blind Boys of Alabama, vijfvoudig Grammy-winnaars.

Met zwarte zonnebrillen op komen de wereldsterren binnen, achter elkaar aan sloffend, met de hand op elkaars schouder lopen ze door een erehaag van klappende Curaçaose blinden naar het toneel, waar de Pro Bista Orchestra klaar staat. Ietwat nerveus zetten ze in en geven een optreden voor The Blind Boys of Alabama. Zij swingen mee, schudden zachtjes met het hoofd, hun handen gaan de lucht in.

Een reportage van Anneke Polak

“Voor de cliënten is muziek een manier om zich te uiten. Daarom geven we ze pianolessen, percussielessen en hebben we een koor en een orkest”, vertelt Jumarie Chap. Ze is ontroerd door het optreden van haar mensen. Vanavond mag een selecte groep van Pro Bista naar het concert van The Blind Boys of Alabama bij Brakkeput Mei Mei, het voorprogramma van het Curaçao North Sea Jazz festival.

De band genoot ervan om op te treden - foto: Anneke Polak

De band genoot ervan om op te treden – foto: Anneke Polak

Ook Percy Pinedo van de organisatie achter het grootschalige muziekfestival is geraakt door deze bijzondere ontmoeting tussen Pro Bista en de internationale band. “Een prachtig gebaar. Ik denk dat er een zesde zintuig wordt ontwikkeld door de muziektherapie. Dit is heel belangrijk voor deze mensen, met vanavond het vervolg als zij hun concert mogen bijwonen. Deze mensen spelen gospel, blues, jazz en soul. Het wordt swingen.”

Door Anneke Polak