arke vliegtuig

DEN HAAG – Arkefly mag niet vanuit Eindhoven naar Aruba en Curaçao vliegen. Vluchten met een verhoogd risico op drugssmokkel mogen alleen via Schiphol, omdat deze luchthaven voldoende veiligheidsmaatregelen biedt. Deze maatregel geldt voor vluchten naar Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Eindhoven Airport heeft teleurgesteld gereageerd op het besluit. “Uit de vele positieve reacties hebben we begrepen dat er vanuit de regio veel vraag naar is.”

Ook Arkefly is teleurgesteld. Volgens Hans van de Velde, managing director van de luchtvaartmaatschappij, is het des te vervelender omdat veel klanten de vlucht al geboekt hadden. Het bedrijf breidt wel het aantal vluchten vanaf Schiphol naar Aruba en Curaçao uit.

Wetswijziging
Van der Steur wil de Luchtvaartwet aanpassen zodat vluchten met een verhoogd risico alleen nog mogen landen op een airport met voldoende controlefaciliteiten. Dat betekent dat risicovluchten in Nederland alleen op Schiphol mogen landen en niet op regionale luchthavens. Van der Steur hoopt de wet nog dit kalenderjaar te behandelen in de Tweede Kamer.

In 2001 voerde Schiphol 100 procentcontroles in om bolletjesslikkers te onderscheppen. Intercontinentale vluchten gingen destijds uitsluitend via Schiphol. Dat is veranderd. “Het kabinetsbeleid is er inmiddels op gericht om vakantievluchten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden vanaf regionale luchthavens”, schrijft het ministerie van Veiligheid en Justitie. Volgens het ministerie is het echter niet de bedoeling om afbreuk te doen aan dit beleid.

Ophef
Eerder dit jaar is ophef ontstaan toen bleek dat Arkefly via Eindhoven vluchten wilde aanbieden naar Aruba en Curaçao. De ambtenaren van drie betrokken ministeries zijn erop tegen vanwege de beperkte veiligheidsmaatregelen op de Eindhovense luchthaven. Ook de Eindhovense gemeenteraad is niet enthousiast.

Door Pieter Hofmann