Carrese Isings treedt eenmalig met haar band op in de tuin van het Curaçao Museum | Foto Dick Drayer

Caresse Isings treedt eenmalig met haar band op in de tuin van het Curaçao Museum | Foto’s Dick Drayer

WILLEMSTAD – ‘Awe’ is de verkorte titel van het audioboek ‘Awetism, the art of living now”. Daarmee doorbreekt de dichteres Caresse Isings een taboe en brengt een ode aan alle kinderen, die zich onzeker en ongelukkig voelen binnen strak opgelegde verwachtingspatronen door de maatschappij.

Ze kunnen daar volgens Isings aan ontsnappen door zelfontdekking. Zo heeft zij het in ieder geval gedaan en daar kan Curaçao dinsdag getuige van zijn. Dan presenteert zij het audiobook in een One Woman Show in de tuin van het Curaçao museum in Otrobanda.

Een reportage door Dick Drayer

De jongste zoon van Isings is amper tien jaar oud als hij met zijn excentriek gedrag gediagnosticeerd wordt met een zeldzame vorm van Autisme. “Net als u”, werd Isings verteld. “Het kreeg een naam, samen pasten we in een knus hokje en daar mochten we het mee doen!”

Isings houdt met haar presentatie een vurig betoog voor behoud van jezelf, tegen de hokjesgeest. Ook, of juist als je anders bent dan de norm in de maatschappij. Ze vertelt over haar vroege jeugd en onbegrip voor het niet mogen zijn wie ze was; wat ze dacht en voelde was fout en omgekeerd. Ze zou het niet ver schoppen in het leven. “Ik was die knalrode 3 met een dikke streep eronder op school. Toen heette het recalcitrant, lui en tegen de draad in zijn.”

Caresse Isings in de studio

Caresse Isings in de studio

Als enige dochter van de legendarische dichteres, actrice, schrijfster en cabaretière Ecury, heeft ook Isings gekozen voor het dichtersvak. Ze kreeg de kunst van woord- en stemgebruik en dramatische expressie met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten en ook tekent de referentie naar de genetische link met Nederlandse tekenaar en illustrator Johan Herman Isings zich af in haar ontembare tekendrang. Waar Ecury vooral bekend stond om haar hilarische acts, stelt Isings zich in haar werk kwetsbaarder op met het vertalen van diepgaande gevoelens naar tastbare levenslessen.

De voorbereidingen voor de show hebben een aantal maanden in beslag genomen. Samen met Arnell Salsbach als pianist en percussionist, Cecil Schmidt voor kleine percussie en de befaamde Konkie Halmeyer op zijn steelpan, dook Isings de studio in. Het audioboek bevat de volledige voorstelling op CD met illustraties van Caresse zelf.

Door Dick Drayer