Ben Whiteman staat de pers kort te woord nadat hij is ingezworen als nieuwe premier van Curaçao

Ben Whiteman staat de pers kort te woord nadat hij is ingezworen als nieuwe premier van Curaçao | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Bernard Denzil Whiteman is de nieuwe premier van Curaçao. De 61-jarige arts neemt het stokje over van Pueblo Soberano partijgenoot Ivar Asjes, die maandagmiddag zijn ontslag indiende bij gouverneur Lucille George-Wout.

Asjes die in 2013 premier werd na de moord op Helmin Wiels zal woensdag in een speciale persconferentie tekst en uitleg geven, maar op de trappen van het Paleis van de Gouverneur wilde hij wel kwijt dat hij geen steun meer heeft van zijn partij.

Het botert allang niet meer tussen partij en premier, die eigenzinnigheid wordt verweten. Asjes hield ondanks een vernietigend rapport van de Ombudsman de hand boven het hoofd van zijn gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag, Marvelyne Wiels. Een motie, ondersteund door zijn partij, om haar de wacht aan te zeggen, wilde Asjes niet uitvoeren.

Ben Whiteman zal op een later tijdstip ingaan op vragen, maar wilde wel kwijt dat hij de gang van zaken betreurt en maar drie maanden premier zal zijn. In de tussentijd kan de partij een geschikte premier zoeken en deze voordragen voor een veiligheidsscreening. Whiteman zal dan weer terugkeren op zijn huidige post: minister van Volksgezondheid, Milieu en Natuur.

Door Dick Drayer