Reparaties aan onder meer de voordeur van het Arubaanse parlement op de dag na de rellen. Foto: Ariën Rasmijn

Reparaties aan onder meer de voordeur van het Arubaanse parlement op de dag na de rellen – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Er is meer aandacht voor veiligheid nodig tijdens openbare vergaderingen van het Arubaanse parlement die veel aandacht krijgen. Dat zegt Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp een dag na de rellen naar aanleiding van het aannemen van de wet Arubaans Financieel Toezicht. Ondertussen verzoekt oppositieleider Evelyn Wever-Croes aan de gouverneur om de wet niet te ondertekenen.

De veiligheid van politici in het Caribische deel van het Koninkrijk is volgens de Statenvoorzitter in de laatste jaren in het geding geraakt en hier moet op worden ingespeeld, stelt Lopez-Tromp.

De Statenvoorzitter zegt onder meer met politie in gesprek te zijn over veiligheidsmaatregelen tijdens debatten waarbij de spanning bij het publiek van te voren al hoog ligt. Lopez-Tromp deed een uiteenzetting van de materiële schade aan het parlementsgebouw door de rellen van gisteravond. Ramen van kantoren van medewerkers en Statenleden zijn vernield, maar er is ook brandschade.

Vandaag is de inventarisatie, schoonmaak en het repareren van de vernielde entreedeur en het dichtspijkeren van een aantal ingegooide ramen van het parlementsgebouw begonnen. Ramen op de bovenverdiepingen zijn nog niet vervangen. Volgens Tromp zijn er aanwijzingen dat de demonstranten hebben geprobeerd het gebouw met geweld binnen te dringen.

Brief aan gouverneur
MEP-leider Evelyn Wever-Croes heeft een brief aan gouverneur Fredis Refunjol gegeven waarin aan hem wordt verzocht de door de Staten aangenomen wet voor financieel toezicht niet te bekrachtigen. De wet zou indruisen tegen de Staatsregeling en de autoriteit van de Staten ondermijnen. Bovendien zou premier Mike Eman geen breed draagvlak hebben voor het wetsontwerp. Croes vraagt in de brief om een audiëntie met de gouverneur ‘op zeer korte termijn’.

Politiewoordvoerder Lito Laclé meldt dat er na de rellen totaal van twaalf aanhoudingen zijn geweest. Zes van de aangehouden manifestanten zijn vrijgelaten. Zes anderen blijven vast op verdenking van openbare geweldpleging en mishandeling met een wapen, in dit geval het gooien van klinkers en flessen.

Voor zover de politiewoordvoerder op de hoogte is zijn er geen messen of vuurwapens bij de gedetineerden aangetroffen. Tegen de man die voor het debat bij de publieksingang van het parlement mensen met pepperspray bespoot, is een arrestatiebevel van kracht. Twee politieagenten, waaronder een lid van de Mobiele Eenhied die tijdens een charge zijn enkel heeft verzwikt, raakten gewond.

Door Ariën Rasmijn