‘Nederlandse rechercheurs kunnen niet zonder samenwerking met Sint Maarten’
Dennis Richardson - foto: Pieter Hofmann

Dennis Richardson – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – De Sint-Maartense minister van Justitie Dennis Richardson praat woensdag met zijn Nederlandse collega’s Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, BZK). De ontmoeting is beladen na uitlatingen van politiechef Gerard Bouman tijdens een werkbezoek op het eiland.

Nederland wil in de komende twee jaar 22 miljoen euro investeren in het opsporingsapparaat en 55 rechercheurs naar het eiland sturen. Bouman liet weten dat Nederlandse agenten wat hem betreft niet met lokale agenten samenwerken omdat Sint Maarten te corrupt zou zijn. Volgens hem heeft de georganiseerde criminaliteit het openbaar bestuur geïnfiltreerd.

Pieter Hofmann in gesprek met Dennis Richardson

Grensoverschrijdende misdaad
Richardson heeft geen begrip voor de houding van Bouman. Volgens de minister kunnen de Nederlandse rechercheurs het onmogelijk alleen af op het eiland. “Sinds 2001 hebben we een Recherche Samenwerkings Team (RST), dat hoofdzakelijk uit Europese Nederlanders bestaat, dat belast is met grensoverschrijdende misdaad. Ik weet niet van één zaak die zij succesvol bij het Openbaar Ministerie hebben gebracht. Als Nederland het nu met 55 rechercheurs zelfstandig, zonder medewerking met lokale autoriteiten en politiekorps, probeert te doen… success with that.”

Na de ontmoeting met Bouman reageert premier Marcel Gumbs met een gepeperde brief aan Van der Steur en Plasterk. De premier verwijt Bouman een gebrek aan respect voor rechtstatelijke verhoudingen. Hij wil weten of Bouman een officieel standpunt van de Nederlandse regering of zijn persoonlijke mening vertegenwoordigt. Sint Maarten wil tijdelijk geen Nederlandse ambtenaren ontvangen, volgens Richardson om verwarring te voorkomen.

Criminele Inlichtingendienst
Op hun beurt schrijven Plasterk en Van der Steur dat Richardson te ver gaat door de procureur-generaal (PG) van Justitie door een aanwijzing te verbieden om een Criminele Inlichtingendienst (CID) op te richten. Richardson: “Die bevoegdheid heeft hij niet. Het opzetten van structurele organisaties is een taak van de minister, zoals het opzetten van een politiekorps met daarin een CID. Wat de PG’s mogen doen is in concrete onderzoeken de organisatie aanpassen.” Niettemin dreigt de aanwijzing van Richardson aan de PG vernietigd te worden in de Rijksministerraad.

In Den Haag praten de ministers over de dreigende aanwijzing voor Sint Maarten van het College financieel toezicht (Cft), de vernietiging van de aanwijzing van Richardson en de voortzetting van het protocol van het Justitieel Vierlanden Overleg (JVO). Eerder dit jaar kwamen de vier landen van het Koninkrijk overeen nauwer en structureler samen te werken op gebied van criminaliteitsbestrijding.

Vertrouwen
Richardson heeft er vertrouwen in dat de ontstane spanningen worden ingedamd in het gesprek. “Ik heb goede hoop dat het wordt opgelost, want minister Plasterk heeft tegenover de Nederlandse pers al aangegeven dat hij vindt dat de samenwerking moet worden voortgezet.”

Door Pieter Hofmann