Siegmond van Lamoen van I-Animal - foto: Dick Drayer

Siegmond van Lamoen van I-Animal – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De stichting I-Animal wil straathonden op Curaçao chemisch castreren met een niet erkend diergeneesmiddel. De bijwerkingen van het middel zijn niet bekend en gebruik moet volgens dierenorganisaties in de Verenigde Staten gezien worden als experimenteel.

Het Honden Preventie Plan van de stichting I-Animal wil 10.000 honden chemisch castreren voor 10 dollar per dier. Voor dat geld wordt de hond gecastreerd, krijgt een chip en een herkenbare halsband.

Dick Drayer in gesprek met Siegmond van Lamoen en Lyndon Comenencia

De stichting zocht daarvoor fondsen via crowdfunding, maar wist haar target van 100.000 Amerikaanse dollars niet te halen. De teller bleef op 1 augustus steken op iets meer dan 4600 dollar. I-Animal zegt nu in gesprek te zijn met bedrijven, die een groot deel van het benodigde geld willen toeleggen.

Omstreden
Siegmond van Lamoen van I-Animal zegt dat de ingreep minder ingrijpend is voor een hond en minder risico met zich meebrengt doordat er geen volledige narcose wordt toegepast. Bovendien is het tijdbesparend, minder arbeidsintensief en veel goedkoper dan de traditionele sterilisatiemethodes.

“Wat hij niet vermeldt is dat het middel waarmee de castratie moet worden uitgevoerd, calciumchloride op ethanol basis, wereldwijd omstreden is”, zegt dierenarts Lyndon Comenencia. “Toedienen van het middel is pijnlijk. Bovendien is het niet bewezen effectief en verkeert het middel in een experimentele ontwikkelingsfase. De studies die I-Animal aanhaalt, stellen zelf dat de werking maar voor een jaar is. Dus over een jaar gaan we weer crowdfunden?”

Collega dierenarts Pieter de Geus, die het project wel ondersteunt, erkent dat het middel niet geschikt is voor honden die een baas hebben. Hij zegt dat de pijn bij het toedienen zodanig is dat algehele narcose bij huisdieren onvermijdelijk lijkt. “Voor straathonden vind ik het acceptabel. Dat probleem, loslopende honden op straat, is anders niet op te lossen.”

Dierenartsen
I-Animal introduceerde tijdens de perspresentatie een aantal namen van dierenartsen die het project steunen. Ook de naam van Comenencia staat daarbij. “Ik heb wel met Van Lamoen gepraat, maar hem daarvoor nooit toestemming gegeven.” Ook praktijk Ronde Klip staat vermeld, maar dierenarts Margot Hack zegt nooit benaderd te zijn.

Dierenkliniek Parera wel, maar dienstdoende arts Martis zegt dat haar kliniek pas meedoet als i-Animal met antwoorden op hun vragen komt. “We hebben nog niets van ze gehoord.” Ook Martis zegt dat de ingreep zeer pijnlijk kan zijn en zou de studies die anders zeggen eerst willen zien.

Zowel dierenarts Martis als Comenencia staan open voor ideeën om het hondenprobleem op Curaçao aan te pakken. Maar beide dierenartsen hebben ernstige bedenkingen tegen het gebruik van calciumchloride. De Italiaanse studie van Dr. Leoci, die i-Animal aanhaalt om het project een ‘go‘ te geven, heeft het over een succespercentage van 80 procent. “Hoe weet I-Animal zeker welke dieren daadwerkelijk onvruchtbaar zijn gebleven na twaalf maanden?”

Zeuterin
Comenencia vraagt zich af, waarom I-Animal het project niet uitvoert met het bestaande, steriele en erkende middel Zeuterin. “Dat middel is weliswaar duurder, maar daarvan weten we hoe het werkt. Welke financiële belangen worden gediend door vast te houden aan het experimentele middel? Curaçao wordt zo een proeftuin voor clubjes die zeggen het beste voor te hebben met de dieren. Dat staat voor mij allerminst vast.”

Van Lamoen wil komende maand beginnen met het project. “Als blijkt dat er weerstand is op het eiland om het met Calcium Chloride te doen, dan ben ik bereid om andere oplossingen te zoeken.”

Door Dick Drayer