Kinderen spelen tijdens naschoolse opvang bij buurthuis Antriol - foto: Janita Monna

Kinderen spelen tijdens naschoolse opvang bij buurthuis Antriol – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Nadat het Bestuurscollege begin augustus het zorgcontract met stichting Fesbo wegens wanbeleid beëindigde, was het lange tijd onduidelijk of er bij aanvang van het nieuwe schooljaar naschoolse opvang zou zijn. Vanmiddag werd bekend dat er een oplossing gevonden is.

Het is maandagmiddag. Normaal zouden er kinderen in de klimrekken hangen van het Sentro di bario van Nort ‘i Salinja. Maar vandaag is het stil. Want de scholen mogen dan weer begonnen zijn, naschoolse opvang is er deze week nog niet.

Tijdelijk
Dat zal volgende week maandag anders zijn, zegt Ally Pourier van de directie samenleving en zorg als ze het buurtcentrum komt uitgelopen. “We hebben vanmiddag overleg gevoerd met de oud-medewerkers van Fesbo en met de stichting die de opvang tijdelijk zal gaan verzorgen.”

Voor het komend halfjaar zal de Fundashon Guia Profeshonal pa Mucha de taken van Fesbo overnemen. De stichting bestaat sinds een jaar en beheert onder meer het kinderdagverblijf Arco Iris, dat is gehuisvest bij basisschool Reina Beatrix.

De oud-werknemers van Fesbo blijven voorlopig in dienst. “We hadden wel zorgen”, zegt een van hen. “Toen we ons salaris in juli niet kregen, wisten we dat er iets mis was. We hadden daarvoor nog gewoon een zomervakantieprogramma gedraaid.”

De werkneemster vertelt dat ze de afgelopen week ontzettend veel is gebeld door ouders van wie de kinderen naar Tra ‘i merdia gingen, het naschoolse opvang programma van Fesbo. “Ouders rekenen op deze opvang. Ze vroegen zelfs of ik hun kinderen niet thuis kon opvangen. Ze kunnen niet zomaar ergens anders heen. Dat kunnen ze niet betalen.”

Natuurlijk is ze blij dat ze de komende zes maanden in ieder geval werk heeft, dat de huur betaald kan worden en de boodschappen, maar, zegt ze: “Het is vooral belangrijk dat de kinderen weer kunnen komen.”

Reorganiseren
Dat de opvang op korte termijn is veilig gesteld betekent volgens Pourier niet dat de overheid stil zal gaan zitten. “Zowel de buurthuizen als de naschoolse opvang vielen onder het beheer van Fesbo. We gaan kijken hoe we beide kunnen reorganiseren. Naschoolse opvang is een verantwoordelijkheid van de overheid. We hebben ons de afgelopen weken zorgen gemaakt. Er maakten afgelopen schooljaar toch zo’n driehonderd kinderen, van Playa tot Rincon, gebruik van deze opvang.”

Door Janita Monna