UP fractieleider Franklin Meyers in - foto: Leo Brown

UP fractieleider Franklin Meyers – foto: Leo Brown

PHILIPSBURG – Het parlement heeft vandaag ingestemd met de oprichting van een integriteitskamer. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een aanbeveling uit het integriteitsrapport van een Commissie-Wit.

De Verenigde Volkspartij van Theo Heyliger verzette zich in april nog heftig tegen het plan. Fractieleider Franklin Meyers zei destijds dat hij liever rechtopstaand zou sterven dan te leven op zijn knieën. Meyers draaide bij in juni, toen hij vijftien amendementen op de ontwerpwet indiende.

Op maandag ging Meyers nog een keer door de bocht: hij trok vrijwel alle amendementen in. De enige wijziging die hij voorstelde – om alle benoemingen voor de integriteitskamer bij landsbesluit goed te keuren – verwierf een meerderheid.

Strategisch idee
Alleen de viermansfractie van de Nationale Alliantie stemde tegen de wet. Oppositie MP en voormalig minister-president Sarah Wescot-Williams stemde voor. Zij droeg het strategische idee aan om voor de wetgeving te stemmen en daarmee de ‘buitengewoon kritische koninkrijksregering’ de wind uit de zeilen te nemen.

Minister van Justitie Dennis Richardson reist zaterdag naar Den Haag voor besprekingen met minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur over het optreden van Gerard Bouman, de chef van de nationale politie die in juli tijdens een eendaags bezoek liet weten dat hij voor de versterking van de justitiële keten op St. Maarten niet wil samenwerken met Richardson, het kabinet, de politie en de Landsrecherche. “We hebben zoveel informatie over St. Maarten dat dit samenwerking niet rechtvaardigt”, vindt Bouman.

Aanwijzing
Richardson wil ook bewerkstelligen dat Van der Steur afziet van het vernietigen van een aanwijzing die hij aan procureur-generaal Guus Schram heeft gegeven, over de omgang met informatie van de criminele inlichtingendienst.

Door Hilbert Haar