kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal aan het werk met een van de jonge cliënten van Micky's Foundation.

Kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal aan het werk met een van de jonge cliënten van Micky’s Foundation

ORANJESTAD — Ruim anderhalf jaar nadat vader Gijs de Rooij sprak over het halen van buitenlandse therapeuten naar Aruba voor zijn zoontje Micky en andere kinderen met blijvend hersenletsel, helpt de begin dit jaar opgerichte Micky’s Foundation structureel tussen de vijftien en twintig kinderen op het eiland.

Wat begon als een pilot project met vijf kinderen, is nu een stichting met een wachtlijst van 32 kinderen die in aanmerking kunnen komen voor deelname.

Ariën Rasmijn in gesprek met De Rooij en kinderfysiotherapeute Stéphanie Van Gaal

Het zelf brengen van therapeuten naar een eiland, waar volgens De Rooij niet is geïnvesteerd in intensieve revalidatie van kinderen met blijvend hersenletsel, werpt zijn vruchten af. Het is lang niet alleen zijn zoontje Micky die bijna letterlijk met rasse schreden vooruitgang boekt.

De Rooij zegt zelf met eigen ogen te zien hoe kinderen van deelnemende gezinnen gelukkiger zijn en ouders zich verbazen over de mate en snelheid waarin nieuwe mijlpalen in hun ontwikkeling worden bereikt. Dit gebeurt aan de hand van intensieve en langdurige therapie, drie maanden lang, drie keer per jaar.

“De vraag is groot”, zegt de Rooij, die nog altijd wil uitzoeken hoeveel kinderen precies op het eiland een permanent hersenletsel hebben, aangeboren of niet. De Rooij vraagt zich af of het op Aruba echt gaat om incidentele gevallen, of dat er een noodzaak is voor de overheid om structureel beleid in te gaan voeren voor deze doelgroep.

Door Ariën Rasmijn