Secco

Monseigneur Luis Secco – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – Wanneer een geestelijke wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige laat het bisdom Willemstad dit over aan Justitie. Monseigneur Luis Secco zegt dat – volgens de regels van de Katholieke Kerk – het bisdom zelf geen onderzoek doet.

De bisschop herhaalde tijdens zijn bezoek aan Aruba dat het bisdom volledig bereid is om aan onderzoeken mee te werken en dat het een ‘zero tolerance beleid’ heeft ten aanzien van misbruik van minderjarigen. Een eerdere verklaring die Secco aan de pers deed, waarin hij onder meer refereerde naar ‘andere trauma’s’ zoals slavernij, ‘was ongelukkig’, zegt Secco.

De bisschop zegt niets te verbergen. “Wij zijn bereid om aan elk juridisch proces mee te werken.” Ook onder Secco als bisschop waren er gevallen waarbij een pastoor of een leerkracht van een katholieke school beschuldigd werden. De bisschop zegt dat hij in deze gevallen heeft meegewerkt met Justitie en ook de verantwoordelijkheid heeft genomen. “Maar als het gaat om iemand die daarna naar een ander land verhuisd is, valt dat niet meer onder mijn jurisdictie. Dan ben ik als bisschop daar niet meer verantwoordelijk voor.”

Valse beschuldigingen
Geestelijken die beschuldigd zijn maar later door de rechtbank worden vrijgesproken krijgen in de kerk een tweede kans. Secco vertelt over een geval op Aruba waar een geestelijke werd vrijgesproken en weer in de kerk kwam werken, maar dan wel achter de schermen en met minder verantwoordelijkheden. Volgens Secco blijft zo iemand door de beschuldiging toch een stigma houden binnen de gemeenschap.

Secco vertelt ook dat er gevallen zijn waar geestelijken valselijk beschuldigd worden zodat men ze kan afpersen. Paters en andere geestelijken die wel direct door de kerk gestraft worden zijn degenen die bijvoorbeeld homoseksuele relaties hebben met andere volwassenen. Zij mogen geen sacramenten toedienen tot ze psychologische of psychiatrische hulp hebben gekregen, zegt hij.

Commissie Koeijers
In 2010 bood de bisschop van Willemstad in het openbaar excuses aan voor het seksuele misbruik door geestelijken en stelde hij een speciale commissie in, de commissie Koeijers. Deze moest verslag doen over gevallen die zijn gemeld. Begin dit jaar berichtte de Nederlandse krant De Gelderlander echter dat de commissie praktisch alleen maar op papier bestaat.

Ook de Evangelische Omroep bracht in het programma ‘Dit is de Dag’ een documentaire waarin leden van de commissie te kennen geven dat ze gefaald hebben, aangezien niemand geestelijken die minderjarigen seksueel misbruikt hebben is komen melden. Later voerde Secco onder meer aan dat het programma interviews met hem en zijn vertegenwoordiger bevatte waarvoor ze geen toestemming hadden gegeven.

Door Ariën Rasmijn