Een indrukwekkende stoet volgt Benjamin naar zijn  laatste rustplaats. Foto Today / Milton Pieters

Een indrukwekkende stoet volgt Benjamin naar zijn laatste rustplaats – foto: Milton Pieters

PHILIPSBURG – St. Maarten werd vorige week opgeschrikt door een brutale overval waarbij op klaarlichte dag politieman Gamali Benjamin werd doodgeschoten. Op donderdag togen duizenden eilanders naar het centrum van Philipsburg om Benjamin de laatste eer te bewijzen.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een politieman op het eiland het leven laat tijdens de uitoefening van zijn functie.

De begrafenis van Benjamin was een indrukwekkende vertoning. Duizenden burgers kwamen samen bij het politiebureau, waar een grote poster met de afbeelding van Benjamin werd onthuld. De processie trok vervolgens naar Front Street en stopte kort op de plek waar de politieman werd doodgeschoten. Na een uren durende kerkdienst is Benjamin ten grave gedragen.

Aangeslagen
Justitieminister Dennis Richardson is bijzonder aangeslagen door de doodslag op de politieman. Direct na de schietpartij kwam de vraag op waarom de fietspatrouille waar Benjamin deel van uitmaakte geen kogelvrije vesten draagt.

Op woensdag maakte minister-president Marcel Gumbs duidelijk dat die vesten al in april zijn besteld, maar dat de goedgekeurde opdracht vervolgens door ambtenaren zoek is gemaakt. Het resultaat was dat de vesten niet werden besteld. Vier bedrijven aangeboden om ieder het geld voor tien kogelvrije vesten op tafel te leggen.

De daders van de overval zijn inmiddels gearresteerd, maar dat ging niet zonder commotie. Benjamin werd vorige week neergeschoten rond 1 uur ‘s middags, juist toen parlementsleden hun gebouw verlieten na een vergadering. De politici stormden spoedig weer naar binnen nadat de eerste schoten vielen om de hoek van het parlementsgebouw.

De schutter is een 23-jarige rapper die bekend staat onder de naam Kilo Gotti. Een 20-jarige medeverdachte is later aangehouden, evenals drie mannen die deze verdachte onderdak boden na zijn vlucht.

Preventief fouilleren
Justitieminister Dennis Richardson heeft snel gereageerd op de situatie met de aankondiging van een serie maatregelen. Zo wil hij motoren, scooters en quads de toegang tot het stadscentrum, waar veel juwelierswinkels zijn gevestigd, ontzeggen. Richardson wil ook preventief fouilleren invoeren – een methode die tegenwoordig op basis van een uitspraak van de Hoge Raad niet langer leidt tot uitsluiting van bewijs.

Het parlement heeft afgelopen maandag achter gesloten deuren over de situatie vergaderd; deze bijeenkomst wordt morgen voortgezet – ook achter gesloten deuren. De beslissing om dit zo te doen is genomen door de voorzitter van het parlement en niet door de ministerraad. Binnen het parlement is weerstand tegen de beslotenheid.

Oorzaken
Het sentiment onder politici is dat nu ‘de achterliggende oorzaken’ van het toenemend geweld moeten worden aangepakt. Onderwijsminister Rita Bourne-Gumbs wees deze week naar de ouders: “Het begint bij jullie. Jullie moeten niet denken dat St. Maarten of wie dan ook die verantwoordelijkheid overneemt.”

De economie en de starre arbeidsmarkt worden ook genoemd. De werkloosheid onder jongeren is nog altijd rond de 25 procent. Het kabinet is van plan een zogeheten counterpart beleid in te voeren, waarbij bedrijven worden verplicht voor managementposities waarvoor buitenlands krachten worden ingehuurd een lokale counterpart in dienst te nemen en op te leiden.

Door Hilbert Haar