Oud KIA-manager Charlene Oduber - foto: Jackeliene Geeve

Oud KIA-manager Charlene Oduber – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Mensen die de corruptie binnen Korrektie Instituut Aruba (KIA) willen aanpakken, worden zo snel mogelijk weggewerkt. Logisch ook, sommige medewerkers verdienen duizenden guldens per maand op de zwarte markt binnen de gevangenismuren.

Dat schrijft de gedetineerde Johannes Span Ospino (35) in een brief vanuit zijn extra beveiligde cel in KIA. Oud KIA-manager Charlene Oduber bevestigt zijn verhaal. “Ik kreeg geld aangeboden om mijn mond te houden.”

Een reportage door Jackeliene Geeve

Iemand die de corruptie wil aanpakken, zoals voormalig directeur Trudy Hassell, is ‘bad business’ voor zowel bewaarders als gevangenen, zo legt Ospino uit. “We praten over serieus geld, soms wel tienduizend florin per man per maand. Mensen hebben geen zin in iemand die de zaken op orde komt stellen.”

Oorlog
Hassell werd vorige maand, op verzoek van een onafhankelijke onderzoekscommissie, uit haar functie als gevangenisdirecteur gezet door Justitieminister Arthur Dowers. De commissie concludeerde dat er tussen het personeel van KIA en Hassell ‘een ernstige situatie’ was ontstaan. Span Ospino zag dat naar eigen zeggen al aankomen. “Ze waren openlijk een oorlog begonnen tegen deze Iron Lady. Ik heb haar gewaarschuwd. Ze vormde een bedreiging voor de corruptie binnen KIA dus ze liep een risico.”

Span Ospino is tot acht jaar celstraf veroordeeld voor leidinggeven aan een criminele organisatie. Ospino werd op de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) geplaatst na een ontsnappingspoging. “Ik weet alles van de corruptie af. Voordat ik op de EBI terecht kwam had ik niet één, niet twee maar minstens drie telefoons in mijn bezit.” Volgens Ospino zijn drugs en telefoons belangrijk voor de gedetineerden. “Het is het enige middel om de verveling tegen te gaan want er is hier niks, maar dan ook echt niks te doen.”

Ook Oduber zegt te zijn ‘weggewerkt’ uit KIA omdat zij orde op zaken wilde stellen. “Er wordt zoveel KIA binnengesmokkeld. Daar zijn ook beelden van. Het is moeilijk om het probleem aan te pakken want mensen zijn bang. Ik heb het niet alleen over bewakers en beveiligers maar ook over medewerkers hogerop in de organisatie” Zelf maakte Oduber zich niet geliefd omdat zij het vermoeden had dat er mensen werkten op posities waar ze niet voor opgeleid waren. “Ik denk dat diploma’s vervalst waren maar zodra ik om onderzoek vroeg moest ik weg.”

Chaos
Justitieminister Arthur Dowers weet dat er illegaal geld wordt verdiend binnen de gevangenismuren. “Ik kan niet anders dan aannemen dat de mensen die zich hier schuldig aanmaken blij zijn als KIA een chaos blijft. Ook kan ik mij voorstellen dat zij mensen die de boel op orde proberen te krijgen liever zien vertrekken. Maar ik denk niet dat zij ook daadwerkelijk de macht hebben om dat voor elkaar te krijgen.” Dowers wil de corruptie wel aanpakken. “Als we nu niet in staat zijn om het uit te bannen of te voorkomen, zal dit nog heel lang voortduren.”

Door Jackeliene Geeve