Alejandro Salas en Cora de Voit - foto: Leo Brown

Alejandro Salas en Cora de Voit – foto: Leo Brown

PHILIPSBURG – Politieke partijen in St. Maarten zijn niet transparant in hun interne procedures, ze hebben geen partijprogramma’s en ze zijn zwak in hun vermogen om sociale belangen te behartigen. Dit staat in het integriteitsrapport dat Transparency International gisteren presenteerde op de universiteit in Philipsburg.

Het oordeel over de politieke partijen strekt zich ook uit tot het parlement. Dat maakt onvoldoende gebruik van de beschikbare middelen om het kabinet ter verantwoording te roepen.

Zwak optreden
De integriteitsrapporten van de commissie onder leiding van Bob Wit en van de Algemene Rekenkamer waren vorig jaar ook al buitengewoon kritisch over het zwakke optreden van het parlement.

Transparency International beveelt politieke partijen aan tijdig en volledig informatie te publiceren over hun financiële huishouding, compleet met de namen van donoren. “Alleen zo kunnen burgers vaststellen of politici handelen in het algemeen belang of in het belang van enkelen”, staat in het rapport.

Transparency zette het rapport dinsdagavond om 7 uur online. Alejandro Salas, de regional directeur voor Noord en Zuid-Amerika, presenteerde het rapport. Hoofdonderzoeker Cora de Voit was ook van de partij. Politici en vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie woonden de presentatie bij.

Lovend
Het rapport looft de inzet van de Kiesraad, de Ombudsman en audit instituten als de Algemene Rekenkamer. Die zijn grotendeels onafhankelijk en hebben de potentie om een effectief system van checks en balances op te zetten. Er is echter meer samenwerking nodig met andere instituten en sectoren.

Transparency heeft ook een kritisch oordeel over de media. Die doen volgens het rapport niet aan onderzoeksjournalistiek en zijn onvoldoende onafhankelijk.

Door Hilbert Haar