Raily Legito - foto: Pieter Hofmann

Raily Legito – foto: Pieter Hofmann

ROTTERDAM – ‘Bala duru, swa!’ (Een harde bal, vriend!) schreeuwt een supporter naar slagman Raywendley van Gurp. Die pikt het goed op. Met een harde klap laat Van Gurp drie ploeggenoten van Curaçao scoren. Het uitverkochte Neptunus-stadion ontploft.

De comeback van Curaçao in de laatste innings komt echter te laat. Op het World Port Tournament in Rotterdam trekt Oranje met 10-6 aan het langste eind in een ‘broedertwist’, zoals bondscoach Steve Janssen (Nederland) het noemt. De wedstrijd is een weerzien tussen oude bekenden. Veel Oranje-internationals hebben Curaçaose wortels. Aan Curaçaose kant hebben veel spelers langere tijd in Nederland gehonkbald.

Een reportage van Pieter Hofmann

Raily Legito speelde 249 interlands voor Oranje, maar staat vanmiddag op het derde honk voor Curaçao. “Ik ben me de afgelopen jaren iets meer gaan richten op een maatschappelijke carrière. Geen Oranje meer dus, al speel ik nog wel in de hoofdklasse. Toen ik vanuit Curaçao gebeld werd of ik mee wilde doen, twijfelde ik geen moment.”

Legito is tegenwoordig ambassadeur van een project dat jongeren stimuleert om te gaan sporten. Op de campagneposter staat hij nog afgebeeld in oranje tenue.

Foto: Pieter Hofmann

Foto: Pieter Hofmann

Dubbel gevoel
“Ik heb het twee jaar geleden op dit toernooi ook al eens meegemaakt. Nee, ik heb niet echt een dubbel gevoel, maar tijdens het Curaçaose volkslied zing ik wel mee”, zegt Oranje-international Shaldimar Daantji. Veel fans van Curaçaose komaf vinden het moeilijk om hun voorkeur aan te geven. “Beide teams zitten vol met landgenoten dus ik ben voor allebei’, zegt een Curaçaose toeschouwer. “Het is een dubbel gevoel, maar een lekker dubbel gevoel.”

 
Nederland wint in een vermakelijk duel. Bondscoach Janssen oogt desondanks niet erg tevreden: “Het was niet onze beste wedstrijd, dat spreekt voor zich. We hadden de wedstrijd in het begin redelijk in handen, maar het tweede gedeelte van de wedstrijd waren we slordig.”

Foto: Pieter Hofmann

Foto: Pieter Hofmann

Legito baalt van de nederlaag. “We wilden zo graag van ze winnen. Het ligt wel gevoelig dat we van Nederland verloren hebben.” Toch weigert hij bij de pakken neer te zitten. Legito: “We hebben goed gespeeld, maar verdedigend teveel fouten gemaakt. We kunnen nog steeds de finale halen. We hebben nog drie wedstrijden te gaan, even bikkelen en dan zal je zien dat we zondag gewoon in de finale staan. Tegen Nederland.”

Door Pieter Hofmann