STUCO directeur Fred Cuvalay

STUCO directeur Fred Cuvalay

ORANJESTAD – Energiebedrijf STUCO heeft contracten getekend voor de aanleg van een twee-megawatt zonnepanelenpark op St. Eustatius.

Als het park gereed is, zal het voor meer dan 20 procent in de energiebehoefte van het eiland moeten gaan voorzien.

Het project, dat zal worden uitgevoerd door Sunshine Real Estate in partnerschap met de bedrijven ECO Energy, SMA en Schletter, dient Statia’s afhankelijkheid van dure fossiele brandstof te verminderen en past volgens directeur Fred Cuvalay in STUCO’s ‘strategie om over te stappen op meer duurzame vormen van energieopwekking’.

Stabiliteit

STUCO hoopt met het gebruik van zonne-energie ook meer stabiliteit op het electriciteitsnetwerk te creeëren, dat nu nog regelmatig door stroomstoringen wordt geteisterd.

“Het is voor het eerst dat zonne-energie op zo’n grote schaal op een Caribisch eiland zal worden toegepast,” zegt Cuvalay trots. “Wij willen het gebruik van duurzame energie, zoals zonne-energie en windenergie, die ruim voorhanden zijn op dit eiland, maximaal gaan gebruiken.” Als alles volgens planning verloopt, dient het project voor het eind van het jaar te zijn afgerond.

Door John van Kerkhof