Een kleine stoet liep vanaf het vliegveld mee naar het rouwcentrum - foto: Ariën Rasmijn

Een kleine stoet liep vanaf het vliegveld mee naar het rouwcentrum – foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD – De familie van Mitch Henriquez wil gerechtigheid. Hoe heeft ze nog niet bekendgemaakt, maar zus Lila heeft dat dinsdag tijdens de aankomst van zijn lichaam op Aruba en stille tocht die volgde, gezegd.

“Prioriteit is nu om mijn broer te begraven. Daarna gaan we gerechtigheid zoeken. Dat is de volgende stap”, zegt Lila in een korte toespraak bij rouwcentrum Aurora, waar de stille tocht vanaf de luchthaven naar toe ging. Een kleine honderd man loopt mee nadat rond half vijf lokale tijd het vliegtuig met Mitch’s lichaam landde.

Een bijdrage van Sharina Henriquez:

Moeder Maria en haar twee dochters rijden in een auto direct achter de lijkwagen waarna de rest van de mensen te voet volgt. Velen dragen een t-shirt met de teksten als ‘Justice for Mitch’ en ‘Rest in peace’.

Straffen
Cathrien Theophile zit langs de kant van de weg en is boos. “Ze moeten de agenten straffen. Hoe kan het dat de agenten nog vrij kunnen rondlopen zoals jij en ik?” Ze vindt dat de Arubaanse agent die bedreigd wordt beter had moeten weten. “Hij is een van ons. Een hond eet toch ook niet een hond.”

Emotioneel wordt het bij het rouwcentrum als Maria uitstapt en haar kleinzoon, de 13-jarige zoon van Mitch die ook uit Nederland mee was gekomen, omhelst. Daarna gaan familie en vrienden naar binnen. Oudste zus Lila bedankt buiten nog de aanwezigen voor hun steun maar vraagt met klem om de familie nu met rust te laten.

Een gezin uit Den Haag dat pas op Aruba is komen wonen, loopt ook mee. Het jongste lid heeft een tekening gemaakt. “Ik vind het erg dat Mitch dood is gegaan”, zegt het meisje. Haar moeder zegt dat ze vlak bij het Zuiderpark woonde. “Ik zag vaak in de tram dat ze vooral donkere mensen aanpakten.” Volgens haar komt het door de ‘verharding en verrechtsing’ van Nederland.

‘Historisch manneke’
Haar dochter geeft de tekening aan Ella Arends, die zegt heel hecht met de familie Henriquez te zijn sinds ze in Nederland buren werden. Ze kent Mitch van kleins af aan. “Hij wordt een historisch manneke, in boek of beeld. Misschien is hij gekozen om het geweld van de politie recht te zetten.” Ze hoopt in ieder geval dat de agenten die schuldig zijn, worden ontslagen.

Mitch wordt donderdag begraven.

Door Sharina Henriquez