Familieleden en vrienden lopen voorop in de stille tocht richting het Zuiderpark, waar Mitch Henriquez een week geleden door de politie bij zijn aanhouding is verstikt - foto: John Samson

Familieleden en vrienden lopen voorop in de stille tocht richting het Zuiderpark – foto: John Samson

DEN HAAG — Enkele honderden mensen van verschillende achtergronden zijn in Den Haag bijeengekomen om de Arubaanse toerist Mitch Henriquez te herdenken. Henriquez overleed een week geleden na een hardhandige aanhouding door de politie.

De aanwezigen vragen zich vooral af hoe nu verder te gaan met het excessief politiegeweld in Nederland.

De stille tocht verloopt rustig, in tegenstelling tot de protesten van de afgelopen dagen die tot rellen uitliepen in de Haagse Schilderswijk en waarbij zo’n 200 mensen zijn aangehouden.

Onder begeleiding van agenten lopen familie, vrienden en sympathisanten mee vanaf station Moerdijk naar de plek in het Zuiderpark waar Henriquez een week geleden door politieagenten met geweld werd aangehouden, waardoor hij de volgende dag overleed. Verstikking, blijkt uit voorlopig onderzoek.

De familieleden hebben samen met vrienden en sympathisanten bij een boom in het Zuiderpark bloemen gelegd en stilgestaan bij het dodelijk incident. Er is voorafgaand gebeden en daarna heeft de gevolmachtigd minister van Aruba een toespraak gehouden, waarin hij iedereen vraagt om solidair met elkaar te zijn en de familie te steunen.

Gerechtigheid
Familieleden keuren de rellen van de afgelopen dagen af en vragen om kalm te blijven. “Het enige wat we nu willen is gerechtigheid”, zegt een nichtje. Burgemeester Jozias van Aartsen heeft zondag een persoonlijk gesprek met familieleden.

Door John Samson