Foto: Jackeliene Geeve

Foto: Hanke van der Laan

ORANJESTAD – “Het is zo schattig om te zien hoe de kleine padjes over elkaar heen struikelen als ze allemaal tegelijkertijd naar de zee willen rennen, het ontroerde me echt”, zegt Hanke van der Laan. Samen met haar drie kinderen was ze erbij toen een leatherback-nest op Eagle Beach uitkwam.

Het was een gelukstreffer. Niemand weet namelijk van tevoren precies wanneer de kleine schildpadjes besluiten om uit hun ei te komen. Maar als het zover is, weten toeschouwers de attractie snel te vinden en vormt zich algauw een mensenmassa om het nest heen. Iedereen wil een glimp opvangen van de kleine padjes die hun oversteek naar zee maken.

Op Aruba hebben dit jaar zeven vrouwtjespadden in totaal zo’n vijftig nesten gelegd. “Tweeëndertig nesten liggen op de stranden vanaf Eagle Beach tot Arashi”, vertelt Edith van der Wal van Turtugaruba Foundation. “Op Boca Grandi liggen er tien en op Dos Playa is er ook een vrouwtje actief geweest.” In elk nest liggen zo’n honderdtwintig eieren waarvan er gemiddeld zo’n zestig tot zeventig uitkomen. Van elke duizend eieren wordt één ei uiteindelijk een volwassen schildpad. “Dan zijn we er nog niet”, lacht Van der Wal. “Het duurt dan nog eens vijfentwintig jaar voordat een vrouwtje zich voor het eerst gaat voortplanten.”

Verlichte hotels
De meeste nesten komen uit tussen vier uur ’s middags en zeven uur ’s avonds. Het kan wel eens gebeuren dat een schilpaddennest ’s nachts uitkomt. Om die padjes te beschermen bouwen vrijwilligers van Turtugaruba een baken om de nesten heen. Schildpadden kruipen instinctief namelijk naar het licht toe, legt Van der Wal uit. Bij daglicht kruipen ze automatisch richting de zee, maar als ze uitkomen wanneer het donker is, gaat het wel eens mis. “Dan lopen ze richting de verlichte hotels. Het komt voor dat we de volgende ochtend schildpadjes terugvinden in een hotel. Of erger nog: overreden door een auto.”

Naar verwachting zullen de laatste nesten in juli en augustus uitkomen. De vrijwilligers hopen dat bevruchte leatherbacks Aruba volgend jaar weer bereiken om hun eieren te leggen.

Door Jackeliene Geeve