Na uren lang vergaderen geeft de Arubaanse regeringsvertegenwoordiger Alfonso Boekhoudt een korte verklaring. - foto: John Samson

Na uren lang vergaderen geeft de Arubaanse regeringsvertegenwoordiger Alfonso Boekhoudt een korte verklaring. – foto: John Samson

DEN HAAG – De gevolmachtigd ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben vandaag overlegd met burgemeester Jozias van Aartsen en politiechef Paul van Musscher. Het overleg vond plaats in het Curaçaohuis in Den Haag, op ‘neutraal terrein’.

Maandagavond vonden rellen plaats toen een demonstratie uit de hand liep. Het protest richtte zich op de dood van Mitch Henriquez. De 42-jarige Arubaan is dit weekend overleden na een hardhandige arrestatie op een muziekfestival in Den Haag.

Van Aartsen heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden. Eerder deed hij dit al telefonisch met een neef van Henriquez. Na het overleg legde Alfonso Boekhoudt, gevolmachtigd minister van Aruba, een verklaring af. Hij vroeg de mensen om kalm te blijven, ook uit respect voor de nabestaanden.

Tijdens het overleg, waar ook belangenorganisatie OCaN aan deelnam, hebben de gevolmachtigde ministers geëist dat de lokale autoriteiten hen beter en sneller informeren in de toekomst. Van Aartsen: “Er is afgesproken om de gevolmachtigd minister van Aruba nauw te betrekken bij het vervolg. Hij kan ook via de minister van Justitie contact opnemen met de  Rijksrecherche. Dat laat ik aan hem, daar kan ik geen bemiddelende rol in spelen.”

Schilderswijk
De Haagse politie, met name die in de Schilderswijk, ligt onder vuur na meerdere geweldsincidenten in de afgelopen jaren. Volgens Van Aartsen is er niets mis met de relatie tussen de Haagse politie en de Schilderswijk. “Er waren nauwelijks Schilderswijkers betrokken bij de rellen van gisteren, een aantal van hen heeft zelfs de politie geholpen toen iets wat als een mooie herdenking begon werd verpest door relschoppers.”

Bij het protest in de De Heemstraat moest ook het Openbaar Ministerie het ontgelden. Het OM moest een persverklaring intrekken nadat die onjuist bleek te zijn. Van Aartsen wilde niet ingaan op de vraag of hij zich voor kon stellen dat de familie Henriquez boos is over de onjuiste persverklaring van het OM.

Door Pieter Hofmann en John Samson