Een groep leerlingen eist dezelfde exameneisen als in Nederland - foto: Anneke Polak

Een groep leerlingen eist dezelfde exameneisen als in Nederland – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Het Fortplein bij regeringscentrum Fort Amsterdam mogen zo’n vijftig demonstranten niet betreden. Met megafoon proberen ze alsnog minister van Onderwijs Irene Dick te bereiken.

Ouders en leerlingen maken zich kwaad om de solo-actie van Dick, die eigenhandig besloot niet mee te gaan in de strengere exameneisen die Nederland hanteert. Leerlingen die examen doen mogen slechts één onvoldoende hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde, en niet lager dan een 5. De Onderwijsminister vindt dit te streng en negeert deze exameneis.

Anneke Polak spreekt met ouders, leraren en leerlingen

De Raad van Ministers vergadert morgen over dit besluit, want ook al is de groep demonstranten klein, gehoord worden ze wel. “Dieper kunnen we niet zakken”, zegt een lerares Spaans en Papiaments die al dertig jaar in het onderwijs werkt. Zij bespeurt al zo’n tien jaar een achteruitgang in het onderwijs. “De havo stelt nu al niets meer voor. Als we deze leerlingen een examen zouden voorleggen van tien jaar geleden, zou niemand nog een voldoende halen.”

Diploma
Een leerling die volgend schooljaar examen gaat doen op de havo, heeft een protestbord gemaakt. “Wij streven naar kwaliteit”, staat er op. “Deze veranderingen zetten mijn toekomst op het spel. Onze diploma’s krijgen niet dezelfde erkenning in het buitenland als de diploma’s van Nederland.”

Door Anneke Polak