Hoofdofficier Hambeukers (r) en toegevoegd officier van justitie Rob Rammeloo bij de behandeling van Country Garden in februari - foto: Janita Monna

Hoofdofficier Hambeukers (r) en toegevoegd officier van justitie Rob Rammeloo bij de behandeling van Country Garden in februari – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Dertig jaar voor de uitlokking van de moorden op Thirsten Scholts en Frances Lourens. Dat hoorde verdachte Rayan Frans dinsdag in de zaak Country Garden tegen zich eisen.

Rayan Frans wordt door het Openbaar Ministerie gezien als het brein achter de brute moorden die eind januari 2014 werden gepleegd. De andere verdachten in de zaak stonden eerder dit jaar al terecht, de zaak tegen Frans werd toen verdaagd.

Carlos Wanga en Gerson Cueto Pacheco werden veroordeeld tot 24 jaar cel wegens doodslag. Tegen dat vonnis is het Openbaar Ministerie in beroep gegaan: Wanga en Cueto Pacheco zouden niet in een opwelling gehandeld hebben maar in opdracht van Frans, en dat sluit doodslag uit.

Frans bleef bij de inhoudelijke behandeling van zijn zaak dinsdag ontkennen iets met de dood van Scholts en Lourens te maken te hebben. “Thirsten Scholts was juist een mattie van Frans”, zo benadrukte zijn advocaat, Roy Gonet.

Dat er tussen Frans en de daders op het tijdstip van de moorden veelvuldig telefonisch contact was, kwam doordat ze zijn weegschaal nodig hadden om drugs te wegen. “Ik ben het weegschaalmannetje”. Dat Wanga en Cueto Pacheco een drugsgerelateerde klus voor hem opknapten, noemde Frans ‘grote fantasie’.

Het OM houdt hem echter verantwoordelijk voor de berekenende liquidatie van twee mensen en eiste dertig jaar cel, ter bescherming van de samenleving.
Gonet zag geen bewijs voor uitlokking en vroeg vrijspraak. De rechter doet uitspraak op 21 juli.

Door Janita Monna