Nuka Cathalina - vakbond CBV | Foto: Deya Mensche

Nuka Cathalina – vakbond CBV | Foto: Deya Mensche

WILLEMSTAD – Het Adventziekenhuis werd officieel de nieuwe eigenaar van de Taams Kliniek toen het deze week de kliniek op de veiling kocht voor 14 miljoen gulden. 142 werknemers zijn nu hun baan kwijt.

Volgens de vakbondsvertegenwoordiger van de CBV, Nuka Cathalina, koesterden de Taams werknemers nog lang de hoop dat een investeerder de kliniek zou redden. Hoeveel er bij Advent 2 – zoals de kliniek voorlopig heet – terecht kunnen is niet bekend.

Volgens Johnsel Djaoen, voorzitter van de vakbond CBV wordt wel wachtgeld uitbetaald, maar iedereen moet opnieuw solliciteren om in aanmerking te kunnen komen om te werken bij Advent 2. De vergadering die donderdagmiddag met het Advent zou plaatsvinden is afgelast. Vrijdag was er een vergadering met de vakbondsleden, waar de gevolgen van de verkoop werden uitgelegd.

“Het standpunt van de minister was vanaf het begin duidelijk over de toekomst van de kliniek”, zegt Earl Esseboom, medisch directeur van de Taamskliniek. “De bankroetverklaring was een vijandige actie van de overheid. Vanaf het begin was het duidelijk dat ze de medische zorg willen centraliseren. Daarbij zou er geen plaats zijn voor een privékliniek als Taams.”

“Onderhandelingen met de overheid over de tarieven die al vijftien jaar niet geïndexeerd waren moesten gevoerd worden, want dat bepaalt de inkomsten ”, legt de Taams directeur uit. Volgens Esseboom was de directie met een haalbaar ondernemingsplan gekomen, maar dit werd terzijde geschoven. Adviesbureau Berenschot had in opdracht van de overheid een haalbaarheidsonderzoek verricht. Volgens het toenmalige Taams management, was er sprake van belangenverstrengeling die het resultaat van het onderzoek heeft beïnvloed.

“Berenschot is een leugenmachine. We hebben een officiële klacht ingediend bij de arbeidscommissie waar ze lid van zijn, om na te gaan of de wijze waarop we behandeld zijn correct was”, vervolgt hij. “We hebben zelf, zonder hulp van de overheid, investeerders gezocht om de kliniek te redden, maar we stuitten overal op weerstand. Alle investeerders die belangstelling hadden om geld in de kliniek te steken wilden een teken van de overheid over de aanpassing van de tarieven, maar dit kwam er nooit”, zegt Esseboom.

Het nieuwe management dat de kliniek aanstaande dinsdag overneemt, geeft aan dat alleen maar de röntgenafdeling blijft en slechts het deel van het laboratorium dat een bloedprikcentrum wordt. Volgens Esseboom heeft het Advent een traject in vijf etappes aangekondigd om alles op orde te brengen. De eerste etappe moet in november klaar zijn.

Volgens Djaoen heeft het CVB al sinds september vorig jaar bemiddeld, toen men de kliniek failliet wilde verklaren en er is er bij de directie en de overheid op aangedrongen de arbeidsplaatsen te redden. Ook heeft het CVB een beroep gedaan op Van der Laarschot, de curator van Taams, om uitstel te krijgen tot 30 juni om het faillissement aan te vragen, zodat de werknemers eind van de maand salaris konden krijgen.

Volgens Djaoen had Advent tot dinsdag, toen het CBV bij minister Ben Whiteman was, nog geen verzoek tot exploitatie ingediend. Met het bankroet zijn alle vergunningen vervallen. ”Dus is er geen continuïteit voor de werknemers”, legt Djaoen uit “Als de overheid zich werkelijk het welzijn van de werknemers aan zou trekken, had minister Whiteman een operationele vergunning kunnen verlengen tot het nieuwe ziekenhuis af zou zijn, maar dat is niet gebeurd”, verklaarde de vakbondsvoorzitter.

Het Adventziekenhuis was niet bereikbaar voor commentaar.

Door Deya Mensche