Leerlingen van de Sta. Claraschool uit Jan Doret staan de pers de woord | Foto: Dick Drayer

Leerlingen van de Sta. Claraschool uit Jan Doret staan de pers de woord | Foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – De leerlingen van groep 8 van de basisschool Kolegio Sta. Clara uit Jan Doret willen een schoon Curaçao. Onder aanvoering van oud-huisarts Alex Roose openden ze vrijdag de ‘Kaya Tene Kòrsou Limpi‘.

Wie deze sluipweg tussen hun wijk en Willemstad inrijdt, wordt gewezen op de morele plicht Curaçao schoon te houden. Verspreid langs de weg hebben de leerlingen zelfgemaakte kleurige borden gemaakt. Van Papiaments tot Nederlands, van Russisch tot Chinees, in alle gesproken talen op het eiland wordt de naam van de straat herhaald.

Een bijdrage van Dick Drayer:

Bedreiging
Volgens de kinderen is het dumpen van afval, zoals op het achterafweggetje bij klein Hòfi, waar de borden nu staan, een serieuze bedreiging voor de gemeenschap. Niet alleen is vuilstort onhygiënisch en geeft het ziektes als Chikungunya een goede gelegenheid om zich te verspreiden.

Maar bovenal bedreigt illegale vuilstort en zwerfvuil de belangrijkste inkomstenbron van Curaçao: het toerisme. “Geen toerist wil de grootste vuilnisbelt van de Cariben bewonderen”, zegt Alex Roose.

Strafbaar
Samen met heel veel vrijwilligers en bedrijven uit de buurt is de nieuwe ‘kaya’ helemaal schoongemaakt. De leerlingen hopen dat de overheid nu mee gaat helpen door vuilstorten strafbaar te stellen. De wet die dat regelt staat sinds de ontmanteling van de Antillen en het ontstaan van het nieuwe land Curaçao op 10-10-2010 in de ijskast. “Daar zou het parlement iets aan moeten doen”, zegt een van de scholieren van Jan Doret.

Door Dick Drayer