Een choller vult zijn emmers onder de douche om auto’s te wassen terwijl twee dames net uit de auto stappen met jerrycans (foto: Elisa Koek)

Dagelijks worden emmers en jerrycans gevuld met water van de douche bij Boka Sami- foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Tegen de avond loopt het vol bij de gratis douche op het strand bij Boka Sami, en niet alleen met zwemmers. Een choller vult zijn emmers onder de douche om auto’s te wassen terwijl twee dames net uit de auto stappen met jerrycans. Ze vullen de cans onder de harde straal van de douche en een oudere man sluit zich achter hen aan.

De douche werd drie jaar geleden aangelegd in opdracht van toenmalig minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Jacinta Constancia. Volgens buurtbewoners is zij verantwoordelijk voor betaling van de waterrekening. De douche is bedoeld voor zwemmers en duikers maar dagelijks vullen mensen ook hun jerrycans bij de douche aan de Sint Michielsbaai.

Elisa Koek nam poolshoogte bij Boka Sami

Van iedereen
“Waar het vandaan komt? Uit de waterleiding”, zegt een man. “Het water is van iedereen.” De dames knikken en vullen hem aan: “Het water is van Boka. Bent u van de politie?” Een jongeman verderop schudt zijn hoofd afkeurend: hij vindt dat er misbruik wordt gemaakt van de douche. “Dit is nooit de bedoeling geweest. De rekening schijnt veel te hoog te zijn. Er zou controle komen, maar ik heb niemand gezien.”

De douche maakte deel uit van het Beach Improvement Program dat in 2011 van start ging onder leiding van Constancia. Verschillende stranden op het eiland kregen een opknapbeurt en zo ook Boka Sami waar de oud-minister zelf vandaan komt. De kosten van het totale project waren 925.600 gulden. Dit werd gedeeltelijk betaald door USONA. Behalve het strand in Boka Sami,zijn onder andere de stranden van Westpunt, Playa Kanoa en Kenepa opgeknapt.

Het strand aan de Sint Michielsbaai was in 2012 aan de beurt. Er werden toiletblokken gebouwd en twee douches aangelegd. De toiletblokken zijn gesloten en een douche is kapot, maar de ander werkt nog steeds. Navraag bij Aqualectra leert dat het nutsbedrijf niet betrokken is bij het project. “Het is een project van de aanvrager zelf en zij is verantwoordelijk voor betaling”, zegt Denny Gary, medewerker waterstoringen bij Aqualectra. Hij bevestigt dat Constancia de aanvrager is, maar kan verder niets zeggen over de rekening.

Blokje om
Constancia is niet bereikbaar om het project toe te lichten, maar van de douche wordt voorlopig gretig gebruikgemaakt. Toeristen zijn blij verheugd even te kunnen douchen en zelfs mensen die niet in de wijk wonen, rijden een blokje om voor wat gratis water.

Door Elisa Koek