foto: Jackeliene Geeve

Tyshon loopt stage als automonteur foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – Toen hij na de zoveelste vechtpartij op het schoolplein weer op het politiebureau belandde, stond de toen 16-jarige Tyshon Bernabela naar eigen zeggen voor de keuze: of de gevangenis in, of instromen in het leer- werktraject van Stichting Reclassering en Jeugdbescherming.

Hij koos voor de laatste optie en inmiddels zit zijn stage als automonteur bij Garage Centraal er bijna op. Als het aan zijn opdrachtgever ligt, gaat de nu 19-jarige Tyshon binnenkort als volwaardig automonteur aan de slag. “Werken in de garage heeft me veranderd. Ik ben geen stoute jongen meer. Doe mij maar een baan als automonteur en een lief gezin. Dan is het goed.”

Een videoreportage door Jackeliene Geeve:

Werven
Vanaf volgende week start stichting Reclassering en Jeugdbescherming met het werven van bedrijven voor het leer-werktraject. Het traject startte in 2011 met een pilot en in eerste instantie was het alleen bedoeld voor justitiabelen tot en met 18 jaar. Dit zijn jongeren die door middel van een TOM-zitting –Taakstraf Openbaar Ministerie- zijn veroordeeld tot reclasseringstoezicht.

“Maar door de succesvolle resultaten die de jongeren boekten, hebben we op verzoek van de toenmalige minister van Onderwijs het leer-werktraject ook toegankelijk gemaakt voor drop-outs zonder justitiële achtergrond”, vertelt Seraida Pemberton van Stichting Reclassering. “Dus jongens en meiden die van school zijn gestuurd en het verkeerde pad op dreigen te gaan. De risicojongeren.”

Het leerwerktraject is een combinatie van werken en leren. In samenwerking met de Onderwijs Openbare Avondleergangen en financieel geholpen door stichting Samenwerkende Fondsen, biedt reclassering hen onderwijs in de vorm van een leer-werktraject. De bedoeling is dat de jongeren binnen een jaar hun diploma halen. Daarnaast lopen de jongeren tien maanden stage bij een leerbedrijf om werkervaring op te doen. Als ze alles succesvol hebben doorlopen, ontvangen ze een diploma.

Huiverig
Het werven van bedrijven die zich willen aansluiten bij het leer- werktraject is niet gemakkelijk, vertelt Pemberton. Veel bedrijven staan toch huiverig tegenover het aannemen van de zogeheten risicojongeren. Die huiverigheid herkent Jan Willem Rutgers, de begeleider van Tyshon binnen Garage Centraal. “Het zijn jongeren met een moeilijke achtergrond. Ze hebben veel bagage. Zo’n jongen of meisje moet wel passen binnen het team en niet de organisatie gaan verstoren.”

Het gaat niet altijd goed, geeft Rutgers toe. “Soms merk je gebrek aan discipline. Dan dreigen ze weer terug te vallen in oude gewoonten. Daarom houden we ons strikt aan bedrijfsregels. Als het echt niet gaat dan trekken we de grens.”

Volgende maand nemen twaalf van de veertig jongeren die vorig jaar instroomden het leer-werktraject, hun diploma in ontvangst. Tyshon zit daar nog niet tussen. Hij heeft zijn stage dan wel goed doorlopen, zijn toetsen heeft hij niet allemaal gehaald. Toch geeft hij de moed niet op. “Het is een kwestie van doorzetten. Je moet er gewoon voor gaan en hard werken. Dan kom je er wel.”

Door Jackeliene Geeve