UP fractieleider Franklin Meyers diende vijftien amendementen in - foto: Leo Brown

UP fractieleider Franklin Meyers diende vijftien amendementen in – foto: Leo Brown

PHILIPSBURG – Het verwachte vuurwerk bleef uit tijdens de vergadering van het parlement over de ontwerpwet voor de oprichting van de Integriteitskamer. Het parlementslid Frans Richardson zag ervan af het vertrek van Justitieminister Dennis Richardson te eisen.

De fractieleider van de Verenigde Volkspartij (UP) Franklin Meyers, in april nog een van de felste tegenstanders van de wet, diende een groot aantal amendementen in.

De amendementen moeten nog de goedkeuring van Nederland krijgen, maar Meyers zegt dat de UP ermee kan leven als dit niet het geval is. “Wij hebben laten zien dat we bereid zijn een oplossing uit te werken. Als Nederland het hiermee niet eens is, moet het doen wat het moet doen.”

Amendementen
De UP heeft vijftien amendementen op het wetsvoorstel ingediend. De partij wil onder meer dat adviezen van de Integriteitskamer niet bindend worden verklaard, dat er privacy regels moeten komen en dat de voorzitter van de kamer door St. Maarten moet worden geleverd. Frans Richardson (USp) is een fel tegenstander van de wet. “Dit gaat ten koste van St. Maarten. Dit is het slechtste voorstel dat ik ooit heb gezien.”

Het oppositielid Christopher Emmanuel beschuldigde minister-president Marcel Gumbs en Justitie minister Richardson van ‘verraad’ en duidde de twee ministers zelfs aan als “de as van het kwaad.” Volgens Emmanuel weten beide ministers heel goed waar het fout zit in St. Maarten. “Maar ze doen er niets aan.”

Het parlement verdaagde de vergadering tot na het reces om de regering de tijd te geven vragen te beantwoorden, de voorgestelde amendementen te bestuderen en deze eventueel met Nederland te bespreken.

Door Hilbert Haar