De fraudeurs skimden bij de Arubabank en de RBC - foto: Jackeliene Geeve

De fraudeurs skimden bij de Arubabank en de RBC – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – De Argentijnse pinfraudeurs Nestor Giacomodonato (57) en Juan Bella (69) zijn door de rechter veroordeeld tot twee jaar celstraf. “De mannen hebben zich schuldig gemaakt aan een moderne rooftocht.”

Dat zegt de rechter vandaag. Een rooftocht waarmee minimaal 165 duizend florin is buitgemaakt. Maar waarschijnlijk nog veel meer, zo denkt officier van Justitie Frans van Deutekom. “Dit is maar een schijntje van het totale bedrag dat deze mannen hebben gestolen. Deze fraudeurs waren wereldwijd actief.” Op Aruba werden betaalautomaten van de Aruba Bank en de RBC gebruikt. De officier had 2,5 jaar celstraf geëist tegen Giacomodonato en Bella.

Beide mannen hebben zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan het vervalsen van pinpassen door skimapparatuur op betaalautomaten te plaatsen. Ook werden er kleine cameraatjes bij de automaten geplaats om de pincodes te filmen. Vervolgens werd de illegaal verkregen informatie op valse pinpasjes gezet en werden rekeningen van onwetende burgers leeg getrokken. Tot slot ziet de rechter ook bewezen dat de mannen hun buit hebben witgewassen.

Loopjongens
Met dit vonnis veegt de rechter de verklaringen van Giacomodonato en Bella van tafel. Zij beweren alleen maar als loopjongens te hebben gehandeld. Volgens de mannen kregen zij uit Argentinië de opdracht om zoveel mogelijk geld te pinnen. Ook het materiaal kregen zij aangereikt van de organisatie. Zelf kregen ze ‘maar 15 procent commissie’.

De twee mannen werden in augustus vorig jaar aangehouden en zitten sindsdien in voorarrest. Ze hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

Door Jackeliene Geeve