De rechtbank in Philipsburg. Foto Today / Milton Pieters

De rechtbank in Philipsburg. Foto Today / Milton Pieters

PHILIPSBURG – De rechtszaal in Philipsburg zit woensdagmorgen vol met sympathisanten van Bob Boireau. Gekleed in t-shirts met de tekst Free Bob en Free and Innocent betuigen ze hun steun aan de 28-jarige verdachte, in afwachting van de uitspraak van rechter Maria Paulides.

Maar Moireau komt voorlopig helemaal niet vrij. De rechtbank veroordeelde hem tot twaalf jaar cel voor het wurgen van een 2-jarige peuter op 27 augustus vorig jaar.

Die dag pikte Boireau de moeder van het slachtoffertje, Janelle Sadler, op om haar naar haar werk te brengen. Daarna nam hij haar zoontje, D’Jhaneiro Kevin Anthonio Kaiaro D’Aguiar mee naar zijn huis in Cole Bay. Korte tijd later was de peuter dood.

De moeder verklaarde dat de peuter op het moment dat ze hem aan Boireau toevertrouwde in goede gezondheid was; Boireau heeft dit bevestigd. Hij vertelde detectives ook dat hij alleen thuis was met het kind. “Later hoorde in D’Jhaneiro huilen. Ik ging met hem naar het ziekenhuis en toen ik daar aankwam ademde hij niet meer en hij bewoog ook niet. Hij lag levenloos in mijn handen.”

Het Nederlands forensisch Instituut kwam er al snel achter dat de dood verdacht was. Onderzoekers constateerden dat de peuter alleen door wurging om het leven kon zijn gekomen. Een patholoog van het Universiteitsziekenhuis in het Belgische Leuven bevestigde de bevindingen van het NFI.

Na de uitspraak verlieten de supporters van de verdachte enigszins beduusd de rechtszaal. Boireau ook – hij ging alleen de andere kant op.

Door Hilbert Haar