Minister van Justitie Dennis Richardson - foto: Today / Leo Brown

Minister van Justitie Dennis Richardson – foto: Today / Leo Brown

PHILIPSBURG – Sint Maarten zal niet in de voetsporen treden van Curaçao, waar Justitieminister Nelson Navarro vorige week een liberaler wapenbeleid aankondigde dat het mogelijk maakt voor ondernemers in risicosectoren – zoals juweliers – een wapenvergunning aan te vragen.

“Tenzij er bijzondere omstandigheden zijn en hoge risico’s geven wij geen nieuwe wapenvergunningen uit,” zegt Justitieminister Dennis Richardson. “Het is aan de politie en de veiligheidsdienst VDSM om die risico’s te beoordelen.”

Onderzoek
De minister zegt dat burgers die al een vergunning hebben, deze mogen houden. “We kunnen ze niet zomaar intrekken.” Leden van het parlement en kabinetsleden hebben bij wet recht op een wapenvergunning.

Richardson zegt dat zijn voorganger Roland Duncan ooit een werkgroep instelde die een onderzoek deed naar omstandigheden die een algemeen vergunningenbeleid zouden kunnen rechtvaardigen. “Die werkgroep heeft nooit een rapport afgeleverd.”

De situatie in Curaçao verschilt van die in St. Maarten, zegt Richardson. “Zij hebben een enorme hoeveelheid gewapende overvallen meegemaakt. Met Nederlande assistentie werd dat enigszins onder controle gebracht, maar nu escaleert het weer.”

Richardson geeft geen oordeel over het Curaçaose beleid dat in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie is vastgesteld. “Of dit verstandig is, is iets dat ze zelf moeten beoordelen, maar ik ben niet geneigd om zo’n beleid in te voeren omdat dit leidt tot escalatie. Er komen ook wapens in handen van mensen die niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan en dan kunnen er onschuldige slachtoffers vallen.”

150 overvallen
In 2014 waren er 150 gewapende overvallen in St. Maarten en tien moorden. In 2014 zijn er op Curaçao 22 moorden en 624 gewapende overvallen gepleegd.

Door Hilbert Haar