De jongeren van Aruba Bootcamp zijn naar huis - foto: Jackeliene Geeve

De jongeren van Aruba Bootcamp zijn naar huis – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – De politie heeft vanmorgen de deuren van heropvoedingskamp Aruba Bootcamp gesloten en de kinderen uit het kamp teruggebracht naar hun ouders. Toch zijn daarmee de problemen niet opgelost. “We hebben minder zicht op wat er achter gesloten deuren gebeurt.”

Dat zegt Justitieminister Arthur Dowers. Op last van de Voogdijraad gaf hij de politie vanmorgen opdracht om de kinderen uit het kamp weg te halen. “In eerste instantie om het welzijn van de kinderen, daarnaast ook omdat de locatie waar de kinderen woonden door de brandweer als bouwvallig werd omschreven.”

Jackeliene Geeve in gesprek met minister Dowers

Structuur
Of het thuis inderdaad beter is voor de kinderen dan in het heropvoedingskamp betwijfelt Dowers. “Ik heb het kamp bezocht en geconstateerd dat er jongens waren die daar beter af waren dan thuis. Natuurlijk was zeker niet alles wat daar gebeurde goed, maar voor sommige jongens bood de situatie de broodnodige structuur, waardering en aandacht. Nu zitten de kinderen weer achter gesloten deuren, daar zien we nog minder.”

Kosten
Dat deze groep jongeren zorg nodig heeft is voor de minister duidelijk. “Als de overheid iets wil opzetten gaat dat buitengewoon veel kosten. Vrijwilligersinitiatieven bieden een goede oplossing, maar dan moet het wel gestructureerd en georganiseerd gaan.” En niet onder leiding van een 19-jarige zelfbenoemde hoofdcommandant die, zo zegt Dowers, bekend staat als iemand die in het verleden niet altijd even zorgvuldig met kinderen omging.

Door Jackeliene Geeve