Een busje met het opschrift 'geslaagd' komt aangereden bij de school. Michelle Gumbs staat te praten met medeleerlingen - foto: Janita Monna

Een busje met het opschrift ‘geslaagd’ komt aangereden bij de school. Michelle Gumbs staat te praten met medeleerlingen – foto: Janita Monna

KRALENDIJK – Alle ogen waren donderdag gericht op havo vwo afdeling van de Scholengemeenschap Bonaire, het Liseo Boneriano. Daar werden laat in de middag de eindexamenresultaten bekendgemaakt.

Interim-bestuursvoorzitter Karel Visser, oud-leerling van de SGB, vindt deze dag spannender dan de dag dat hij zelf hoorde of hij geslaagd was. “Ik hoop dat ik vandaag veel mensen mag feliciteren”, zegt hij.

Commotie
De school heeft besloten om geen slagingspercentages bekend te maken tot ook de uitslag van de herexamens bekend is. Officieel omdat de schoolleiding rust wil voor de leerlingen die nog een herexamen moeten doen. Maar die keus is mogelijk ook ingegeven door de commotie die ontstond nadat vorig jaar slechts 33 procent van de vwo-leerlingen in één keer slaagde. De slechte examenresultaten waren toen aanleiding voor Kamervragen.

Aygeron Chirino staat donderdag lachend bij school. Hij is een van de leerlingen uit de veel besproken vwo 6 klas van 2014. Afgelopen jaar zakte hij. Nu is hij nog niet geslaagd, maar wel bijna: “Ik had net één tiende tekort voor Spaans. Ik mag een herexamen doen en dan ga ik zeker slagen.” Van alles wat er is gezegd en geschreven over zijn klas, heeft hij zich niks aangetrokken. Hij heeft dit jaar beter geleerd. “En we kregen bijles voor wiskunde en scheikunde. Dat heeft zeker geholpen.”

Vertrouwen
Docent Heidi van den Tillaar was mentor van de vwo 6-klas: “Ik heb vooral geprobeerd om de leerlingen vertrouwen te geven. Sommigen waren dat kwijtgeraakt. Steeds maar weer heb ik ze gezegd, ‘Je kunt het, je zit niet voor niks in vwo 6’. Het is voor een groot deel gelukt. Ik zie veel blije gezichten!”

Michelle Gumbs, die vorig jaar zakte voor haar havo diploma, komt ook vrolijk aangelopen bij het Liseo. “Ja, ik ben geslaagd!” Michelle uitte felle kritiek op de school en vond dat docenten beter moesten gaan lesgeven. Ze is tevreden over hoe het dit jaar is gelopen: “We zijn beter begeleid, we hebben meer examentraining gehad.”

Bijlessen
Ook ouders hebben de indruk dat leerlingen beter voorbereid het examen in gingen. “Vorig schooljaar zijn er dingen écht fout gelopen”, vertelt een moeder. “Mijn zoon hoorde toen halverwege het jaar dat zijn vakkenpakket niet klopte.” Hij deed nu voor de tweede keer vwo-examen en is geslaagd. “Aan het begin van het jaar is er een evaluatie geweest en sindsdien is er goed contact geweest met de mentor en de teamleider. Ze hebben naar de leerlingen geluisterd: toen die aan de bel trokken omdat velen moeite hadden met wiskunde, zijn er bijlessen gekomen.”

Terwijl de stemming vrolijker wordt en de muziek harder, druppelen leerlingen en hun ouders binnen. Ze worden gefeliciteerd door hun docenten. Bestuursvoorzitter Visser staat op het schoolplein. Hij heeft het ministerie van OCW inmiddels de aantallen geslaagden doorgegeven. Verder houdt hij het hierbij: “Goed dan, ik haal opgelucht adem. De eerste ronde is beter gegaan dan vorig jaar.” Ook Lydia Emerencia, de interim algemeen directeur van de school zegt ‘dik tevreden’ te zijn.

Michelle gaat na de diploma-uitreiking naar Nederland: “Ik ga de lerarenopleiding doen. Engels.” Aygeron vertrekt, als hij straks geslaagd is, naar Amerika. De examenuitslag wordt 29 juni officieel bekend gemaakt.

Door Janita Monna