Dr. Patrick Fa Si Oen

Dr. Patrick Fa Si Oen

WILLEMSTAD – De maagverkleiningsoperaties in het Sint Elisabeth Ziekenhuis (Sehos) worden binnenkort weer hervat. Dat zegt hoofd en opleider van de afdeling chirurgie Patrick Fa si Oen, die tevens coördinator van het bariatrisch programma is.

“Momenteel zitten de patiënten in een voortraject. De verwachting is dat patiënten, die in aanmerking komen voor een operatie na het doorlopen van het voortraject, in goed overleg met de inspectie vanaf het derde kwartaal van dit jaar geopereerd kunnen worden”, aldus Fa Si Oen.

Team
Het programma zal volgens de chirurg uitgevoerd worden door een multidisciplinair team van internisten, diëtisten, psychologen, chirurgen, anesthesisten, gastro-enterologen en verplegend personeel.

Een patiënt is eind vorig jaar, nadat de stop op maagverkleiningen niet werd verlengd, geopereerd door dokter Fa Si Oen. Dit gebeurde tijdens een “chirurgisch congres met live beeld streaming voor een expert congrespubliek, in het kader van regionale teaching”, zegt de chirurg.

Maagverkleinende operaties werden in februari 2013 door de inspectie stopgezet na meerdere sterfgevallen. In januari 2014 pleitte Fa Si Oen voor hervatting van het programma nadat er intern een onderzoek was uitgevoerd. De stop werd nog voor het aantreden van inspecteur Gersji Rodrigues Pereira in november opgeheven, maar de vakgroep chirurgie zette daarna het programma zelf tijdelijk stil. Het interne onderzoek is niet openbaar gemaakt omdat er gegevens van patiënten in voorkomen.

Klacht
Fa Si Oen laat weten dat dokter Michel Berry, tegen wie nog een klacht loopt van een sterfgeval na een maagverkleining, heeft aangegeven niet meer betrokken te willen zijn bij de bariatrische chirurgie en ook geen bariatrische ingrepen meer heeft uitgevoerd.

Door Leoni Leidel-Schenk