Ook het verkeer ondervindt overlast. Tijdens een buitje worden de kinderkopjes in het wegdek van Oranjestad spiegelglad, met aanrijdingen tot gevolg.

Ook het verkeer ondervindt overlast. Tijdens een kort buitje worden de kinderkopjes in het wegdek van Oranjestad spiegelglad, met aanrijdingen tot gevolg.

ORANJESTAD – De aanhoudende droogte blijft voor problemen zorgen op St. Eustatius. Energiebedrijf STUCO en NuStar kunnen de vraag naar water niet aan nu de in zogenaamde cisterns verzamelde voorraden aan regenwater opraken. Het eilandsbestuur heeft de bevolking opgeroepen om zuinig met water om te gaan.

Caribbean Climate Outlook Forum (CARICOF) heeft een droogtewaarschuwing voor Statia uitgevaardigd. Volgens meteoroloog George Works speelt het natuurverschijnsel El Niño, verantwoordelijk voor de opwarming van normaal koel zeewater in de oostelijke Grote Oceaan nabij de Evenaar, ook een rol bij de aanhoudende droogte op Statia.

In de maand mei viel op het eiland niet meer dan 3.2 millimeter regen, tegen een gemiddelde van 113 millimeter. Het regent al ongeveer een jaar minder dan gebruikelijk. Vorig jaar was het op een na droogste jaar sinds 1981 met 836mm regen. Alleen 2002 was nog droger met 812mm.

Voorspellingen
Ook juni belooft een droge maand te worden. De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelt niet meer dan 50 tot 100mm neerslag. De lange-termijn voorspellingen beloven ook niet veel goeds. Juli, augustus en september blijven naar verwachting relatief droog, met neerslaghoeveelheden die tussen de 30 en 60mm lager zullen liggen dan normaal.

STUCO en NuStar produceren gezamenlijk ongeveer 500 kubieke meter (500.000 liter) water per dag. Dat is ongeveer 139 liter per persoon per dag, inclusief hotelgasten en bezoekers. Het watertekort zorgt voor overlast voor mens en dier. Voor het loslopende vee wordt het steeds moeilijker om voldoende drinkwater te vinden.

Maatregelen
Het water is niet op rantsoen gegaan, maar gezaghebber Gerald Berkel heeft Statianen wel verzocht om besparende maatregelen te nemen. Zo wordt eigenaren van cisterns gevraagd deze niet te vullen met leidingwater. Ook wordt Statianen aangeraden minder vaak hun auto’s te wassen, wat korter te douchen en tuinplanten alleen ‘s avonds water te geven.

Door John van Kerkhof