WEB directeur Oslin Boekhoudt - foto: Sharina Henriquez

WEB directeur Oslin Boekhoudt – foto’s: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Water- en stroomproducent WEB is nog altijd niet voorbereid op rampen. De 80 jaar oude fabriek is nog steeds bezig met een analyse van de risico’s, met name die een impact het milieu kunnen hebben.

In februari ging het mis: een grote hoeveelheid olie lekt uit een kapotte pijp en kwam in het condenswater terecht dat rechtstreeks de zee in gaat. WEB had dit niet voorzien en heeft ook geen detectiesysteem, waardoor er een nacht over heen ging voordat er actie genomen werd.

Het gat in de leiding kwam door erosie, zegt directeur Oslin Boekhoudt. “WEB maakt namelijk keuzes wat en wanneer onderhoud nodig heeft. Soms maak je daarbij een beslissing waar achteraf blijkt dat het te laat is. Zoals bij de geërodeerde oliepijp. Het bedrijf is bezig met een analyse van de risico’s, om zo tot een preventieplan te komen.”

De fabriek grenst aan de zee

De fabriek grenst aan de zee

Verplicht is dat overigens niet. Aruba heeft geen milieuwet die bedrijven kan dwingen om voorzorgsmaatregelen te nemen en een actieplan te hebben. Dit bevestigt directeur Gisbert Boekhoudt van Directie Natuur en Milieu. De wet zou bedrijven kunnen verplichten om incidenten te rapporteren. Wat WEB volgens hem heeft nagelaten, zowel bij het olielek als bij een grote vissterfte bijna twee weken later in de zee waar de fabriek aan grenst.

WEB zegt te willen rapporteren, maar weet niet wat de regels zijn. Directeur Boekhoudt vraagt zich af of daar een protocol voor is. Hij zegt ook dat een preventie- dan wel bestrijdingsplan in het bijzonder voor olieverontreiniging niet alleen van WEB moet komen, maar ook van andere mogelijke vervuilers, op bijvoorbeeld de andere eilanden.

Op dit moment lopen er twee strafrechtelijke onderzoeken tegen WEB: één naar het olielek en de andere naar de vissterfte. Directie Natuur en Milieu zegt na haar analyse te constateren dat de oorzaak van de vissterfte bij WEB ligt.

Door Sharina Henriquez