Bedrijfsramp training WEB - foto: Sharina Henriquez

Bedrijfsramp training WEB – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Het orkaanseizoen is deze week begonnen en de marinierskazerne op Aruba grijpt dit elk jaar aan om te trainen op calamiteiten. Vandaag werd een bedrijfsramp op de water- en electriciteitsfabriek WEB gesimuleerd, een unieke gebeurtenis.

Het eigen bedrijfsbeveiligingsteam kon het allemaal niet aan: een ontplofte verwarmingsketel die voor vele gewonden en doden zorgde. Het riep de hulp in van de Nederlandse defensie (marinierskazerne) die onder meer de Raiding Squadron stuurde en materieel waaronder een helikopter.

Sharina Henriquez in gesprek met majoor der mariniers Roelof Docter

Majoor der mariniers Roelof Docter had de leiding en zegt achteraf dat de samenwerking goed is verlopen. “Het is ontzettend belangrijk dat we met de mensen op het eiland samenwerken en samen trainen om elkaar te leren kennen. Zo kunnen de verschillende hulpteams bij een echte ramp elkaar beter vinden en sneller reageren.”

Voorlopig zullen de Nederlandse mariniers de lokale autoriteiten ook blijven helpen bij dit soort rampen. Ondanks de bezuinigingsdrift in Nederland zegt Docter dat de situatie wat veranderd is. Gezien de ‘wereldsituatie’ is er nu zelfs sprake van dat Defensie meer geld krijgt. “Zeker hier in de Cariben zullen we aanwezig blijven”, zegt de majoor.

Door Sharina Henriquez