Minister President Marcel Gumbs reikt de trofee uit aan het winnende team. Links staat coach Roy Moes. Foto Today / Hilbert Haar

Minister President Marcel Gumbs reikt de trofee uit aan het winnende team. Links coach Roy Moes. Foto: Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Het team van de St. Dominic middelbare school won vrijdagmiddag de Lexwell SXM pleitwedstrijd en gaat St. Maarten volgend jaar vertegenwoordigen in een internationaal treffen met teams uit onder meer de Verenigde Staten, Rusland en Nederland bij het Internationaal Hof in den Haag.

Het team van Manaar Mohammed, Tatia Brunings en Iris Hakkens versloeg vijf andere schoolteams die als opdracht hadden meegekregen een fictieve zaak voor het Internationaal Hof aan te klagen of te bepleiten. De winnaars traden op als vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie. Haileigh Greaux won de prijs voor de beste spreker.

De tieners stonden in de rechtszaal tegenover een rechtbank met vijf echte rechters onder leiding van voorzitter Katja Mans. Niet de studenten, maar de rechters waren het meest onder de indruk. “Na de eerste sessie keken we elkaar verbaasd aan. De teams maakten een diepe indruk,” zei rechter Hendrich Seferina.

Ook Jeroen Veen van het organiserende advocatenkantoor Lexwell was tevreden. “Wat een verzameling talent,” zei hij. Advocaat Willem Nelissen is de trekker van het project en ook hij sprak zijn tevredenheid uit over het niveau van het evenement.

Onder de toeschouwers was strafrechtadvocaat Geert Hatzmann. “Dit is nog eens wat anders dan jongeren die supermarkten overvallen,” zei hij enigszins verbluft.

Minister president Marcel Gumbs reikte de winnaarstrofee aan het St. Dominic team uit. “Het is mij opgevallen dat er maar één mannelijke student meedeed,” merkte hij op en vroeg aan de jongeman, een student van het Milton Peters College, hoe dat voelde. “Bevoorrecht,” was het kordate antwoord.

Door Hilbert Haar