Op de tweede zittingsdag van de Hato-zaak werd levenslang geeist tegen de vermeende schutters - foto: Anneke Polak

Op de tweede zittingsdag van de Hato-zaak werd levenslang geeist tegen de vermeende schutters – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD –  Adrian Martha en Judrin Martis hoorden een levenslange celstraf tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van de alibi’s van de mannen. Ze worden verdacht de schietpartij bij Hato op 15 juli vorig jaar te hebben aangericht en de bendeleden Jais Juliana en Shantley Arnhem op de luchthaven te hebben doodgeschoten.

Martha zei dat hij thuis zat en met de buik speelde van zijn zwangere vriendin tijdens de schietpartij op Hato. Martis beweerde dat hij op dat moment uit eten was bij Cabana Beach.

In de tas van de vriendin van Martha werd een brief gevonden waarin hij zijn moeder, vriendin en broer smeekte hem een alibi te verschaffen door te zeggen dat ze met hem thuis waren die avond. De man waarmee Martis bij Cabana zou hebben gegeten, kan zich daar niets van herinneren.

Ook het alibi van Railey Bart, die als chauffeur zou hebben opgetreden op de bewuste avond, rammelt voor wat betreft het OM. Hij zou om negen uur ‘s avonds naar de film bij The Movies zijn gegaan. Daarvoor was hij thuis, naar eigen zeggen, dus is zijn betrokkenheid bij de schietpartij rond kwart over acht niet uit te sluiten. De twee verdachten die donderdag terecht stonden, Maria en Martina, hebben tegen het drietal belastende verklaringen afgelegd.

Koelbloedigheid
Officieren Clarelli Hato-Willems en Gert Rip vinden dat alleen levenslang voor Martis en Martha recht doet aan het leed dat zij aangericht hebben: “Het gemak en de koelbloedigheid waarmee in de onderhavige zaak met automatische wapens op mensen is geschoten, doet gezien deze omstandigheden, vrezen voor de toekomst.”

Door Anneke Polak