Het OM eist twaalf jaar cel tegen verdachten Maria en Martina in de Hato-zaak - foto: Anneke Polak

Het OM eist twaalf jaar cel tegen verdachten Maria en Martina in de Hato-zaak – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Givency Maria en Renaldo Martina waren op 15 juli vorig jaar op luchthaven Hato. Ze hebben de massale schietpartij gehoord, waarna ze achter de schutters aan zijn weggereden. “Maar Martina zat er bij en keek er naar”, aldus zijn advocaat Johannes.

Ook advocate Blonk geeft aan dat Maria op Hato was, maar benadrukt dat hij geen idee had waarom hij daar was. “Hij heeft al langere tijd een drugsprobleem.” Zelf zeggen de verdachten dat ze in de veronderstelling waren dat ze iemand moesten ophalen.

Stichting Slachtofferhulp diende tijdens de zitting vorderingen in namens de slachtoffers

 

Advocaat Johannes geeft zelfs toe dat Martina wel degelijk vooraf wist dat Jais Juliana – lid van de bende Buena Vista City – omgebracht zouden worden. Maar dat er meer doden en gewonden zouden vallen kon hij niet weten, stelt de advocaat. “Het terrein van Hato is groot. Toen hij zag dat de schutters richting de aankomsthal renden, was het al te laat om in te grijpen.”

Officier van Justitie Gert Rip is blij met de verklaringen van de twee verdachten, die hun spijt betuigden aan de onschuldige slachtoffers die in de kogelregen verzeild geraakten en aan de nabestaanden van Julianan en Shantley Arnhem die werden vermoord. “Zonder hun medewerking was het bewijs tegen de schutters – Adrian ‘Venenu’ Martha en Judrin Martis – niet rondgekomen.”

Lagere strafeis
Hoewel een strafeis van twintig tot vierentwintig jaar passend zou zijn, verlaagt het Openbaar Ministerie de strafeis naar twaalf jaar. “Laat dit een signaal zijn naar verdachten die in een soortgelijke positie zitten, medewerking kan leiden tot een lagere strafeis.”

De uitspraak volgt 18 juni.

Door Anneke Polak