foto: Pieter Hofmann

De tribunes zaten overvol met supporters – foto’s: Pieter Hofmann

ALMERE – “Balbezit!” schreeuwt een Curaçaose man als zijn team de slotminuten van het oefenduel met Suriname tot een goed einde probeert te brengen. Hij en zijn vrienden, rondom hen hangt een milde walm van sterke drank, kraaien het uit van plezier als de scheidsrechter voor het einde blaast (3-2).

Van Suriname moet je winnen, vriendschappelijk of niet. Dat betekent niet dat de sfeer grimmig wordt. Op de tribunes zitten beide supportersgroepen kriskras door elkaar. Het hele veld van Almere City is omringd door mensen die leunen op de hekken.

Een reportage door Pieter Hofmann

“Ik had avonddienst, maar heb geruild om hier bij te kunnen zijn. Ik had geen kaartje, niks. Uiteindelijk vond ik iemand die een zwart kaartje over had. Verder heb ik niks met voetbal, maar hé, dit is mijn team! En hoe vaak spelen ze nou hier in Nederland?”, vertelt een Curaçaose supporter uit Amsterdam.

Op dat moment zijn al diverse liefhebbers teleurgesteld afgedropen. In minder dan een week tijd zijn alle beschikbare 2500 kaarten verkocht. Pas zo’n twintig minuten na de aftrap zijn de tribunes volledig bezet. Alleen de eettentjes achter het veld blijven rook uitkramen.

DSC_0768

Vidarell Merencia opent de score namens Curaçao, als hij met een afstandsschot de Surinaamse keeper verschalkt. Voor de rust staat het echter weer gelijk als Nigel Hasselbaink plots alleen voor de keeper verschijnt (1-1). In de tweede helft zet Curaçao een tandje bij en speelt het meer op de aanval. Dat leidt tot doelpunten van Prince Rajcomar en Jason Wall (3-1).

Verdedigend oogt Curaçao minder robuust, vindt ook bondscoach Patrick Kluivert. Eenmaal aanbeland op de 3-2 eindstand geeft Curaçao de zege nog bijna weg. De trainer legt zich niet neer bij een dergelijke verslapping. Hij komt scheldend zijn dug-out uit: ‘Naar voren! Niet blijven staan godverdomme!’ “Toen kneep ik hem wel eventjes”, geeft hij na de wedstrijd toe.

Cuba
Het fanatisme in het Curaçaose kamp is begrijpelijk. Er wordt stiekem al vooruitgekeken naar de belangrijke WK-kwalificatieduels met Cuba in juni. “Dit geeft echt een boost”, vindt Merencia.

Een aantal leden van de Curaçaose selectie speelt niet op het hoogste niveau en loopt grote kans vervangen te worden door profs die vanavond afwezig waren. Dit duel was een serieuze test waarin de huidige spelers hun uitverkiezing mede kunnen afdwingen. Kluivert moet zijn selectie terugbrengen tot 23 man, zestien zullen daadwerkelijk tot de wedstrijdselectie reiken. Vrijdag maakt de bondscoach zijn definitieve keuze bekend.

Door Pieter Hofmann