Door de storing bij STUCO kwam er op Statia even geen water uit de kraan – foto: John van Kerkhof

Door de storing bij STUCO kwam er op Statia even geen water uit de kraan – foto: John van Kerkhof

ORANJESTAD – De aanhoudende droogte op St. Eustatius heeft tot een tekort aan leidingwater geleid.  Energiebedrijf STUCO kon zaterdag de vraag niet langer aan, waardoor het waterleidingnetwerk niet langer onder de vereiste druk kwam te staan.

Door de wegvallende druk kwam er bij klanten vrijwel nergens op het eiland meer water uit de kraan, behalve in het laaggelegen Lower Town. Veel inwoners van het eiland maken gebruik van ‘cisterns’, verzamelbakken waarin regenwater wordt verzameld. Het heeft echter al maandenlang nauwelijks geregend en door de aanhoudende droogte raken de watervoorraden in Statia uitgeput. Daardoor wordt de vraag naar leidingwater steeds groter.

Op volle toeren
STUCO’s waterfabriek, waar drinkwater geproduceerd wordt uit ontzilt zeewater, draait op volle toeren om de productie op het vereiste peil te brengen. Volgens een woordvoerder was de waterdruk op de meeste lokaties weer voldoende opgevoerd. “Hopelijk is de watertoevoer naar onze klanten op woensdag weer hersteld. De levering zou uiterlijk vrijdag weer helemaal normaal moeten zijn,” zo liet de woordvoerder weten.

Verontschuldigingen
Het energiebedrijf bood zijn verontschuldigingen aan, maar tot grote problemen heeft het tijdelijk watertekort niet geleid. Scholen bleven normaal open, want ook deze maken nog steeds gebruik van cisterns.

Statia’s eerste zelfstandige energiebedrijf STUCO begon haar operaties op 1 januari 2014. Pas in de loop van vorig jaar kreeg het eiland de beschikking over een waterleidingnetwerk, dat bestaat uit twee pompstations, 28 kilometer aan leidingen en ongeveer duizend aansluitingen. De aanleg ervan is met Nederlands subsidiegeld gefinancierd. Daarvoor waren Statianen, behalve op cisterns, ook op watertrucks aangewezen om aan de vraag naar drinkwater te voldoen.

Door John van Kerkhof