Advocaat Edwin Duijneveld bij de ingang van de rechtbank. Naast hem toeschouwers die vandaag naar het vonnis kwamen luisteren - foto: Jackeliene Geeve

Advocaat Edwin Duijneveld bij de ingang van de rechtbank. Naast hem toeschouwers die vandaag naar het vonnis kwamen luisteren – foto: Jackeliene Geeve

ORANJESTAD – De zes gevangenbewaarders die vorig jaar juni een gedetineerde folterden, zijn vandaag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het is voor het eerst op Aruba dat iemand wordt veroordeeld voor foltering.

De 22-jarige gedetineerde werd op 13 juni vorig jaar door twee bewaarders naar een isoleercel gebracht nadat hij een bewaarder een klap op zijn neus had gegeven. Maar in plaats van hem direct in de strafcel op te sluiten, werd hij door tenminste twaalf bewaarders omsingeld. Zes daarvan sloegen en schopten op hem in. De gedetineerde liep kneuzingen en een gebroken oogkas op.

Jackeliene Geeve in gesprek met advocaat Edwin Duijneveld

Vervolgens werd de gedetineerde uitgekleed en alsnog, naakt, in de isoleercel gezet. Terwijl hij hevig bloedde en gewond was, schakelde niemand van de betrokkene medische hulp in. Volgens de rechter is er genoeg bewijs dat de bewaarders zich schuldig hebben gemaakt aan foltering. Zij misbruikten hun machtspositie namelijk om het slachtoffer te straffen, angst aan jagen en tot een bekentenis te dwingen. Volgens verklaringen van de bewaarders wilden ze van de gevangene weten wie hem opdracht had gegeven om een bewaarder te slaan.

Vrijgesproken
Naast de twee jaar celstraf, zijn de zes veroordeelde bewaarders ook voor vijf jaar uit hun ambt gezet. Twee van de acht verdachten werden vandaag vrijgesproken. Zij hielden de gedetineerde vast terwijl hij werd geschopt en geslagen. Maar op de camerabeelden, die door het Openbaar Ministerie als bewijs werden opgevoerd, was niet te zien dat zij de gevangene ook mishandelde. Advocaat Edwin Duijneveld noemt de veroordeling ‘waanzin’ en zegt in hoger beroep te gaan.

Door Jackeliene Geeve