Borstbeeld van Emilio Wilson in het gelijknamige park. Foto Today / Hilbert Haar

Borstbeeld van Emilio Wilson in het gelijknamige park. Foto Today / Hilbert Haar

PHILIPSBURG – Rainforest Adventures gaat 13 miljoen dollar investeren in de ontwikkeling van het Rockland Rainforest Adventure Park op het Emilio Wilson Landgoed. Het park moet eind volgend jaar of uiterlijk begin 2017 opengaan voor het publiek. Het project gaat volgens algemeen directeur Josef Preschel 60 permanente banen opleveren.

Lokale natuurbeschermers hebben heftig geprotesteerd tegen het park, maar zonder succes. De overheid kocht het landgoed voor 17 miljoen dollar dit jaar en gaf het grootste deel van het terrein in erfpacht aan Rainforest.

Plantagehuis
Het bedrijf heeft nu toegezegd om de monumenten op het landgoed te gaan restaureren. Het geheel vervallen 18de eeuws Plantagehuis, waar Emilio Wilson woonde, wordt in originele staat hersteld en omgetoverd tot een museum. Het ketelhuis wordt opgeknapt en getransformeerd in een restaurant.
Preschel verklaarde dat Rainforest ook de traditionele rotsmuurtjes en de toegangspoort tot het landgoed in ere zal houden. Ook waterputten worden hersteld.

Het werk aan het project begint deze zomer, aldus Preschel. De komende 60 tot 120 dagen worden gebruikt om de plannen te verfijnen en voor de selectie van leveranciers. Rainforest neemt verder de constructie van een rotonde voor haar rekening.

Minimale impact
Om natuurbeschermers gerust te stellen, verzekert Preschel dat de attracties (waaronder een stoeltjeslift) een minimale impact zullen hebben op de natuur; een nog op te richten stichting wordt belast met een herbeplantings- en onderhoudsprogramma.

Rainforest gaat samenwerken met vijf lokale organisaties op het gebied van natuur, archeologie en historie. De St. Maarten Pride Stichting is buitenspel gezet, want deze organisatie is een fel tegenstander van het project.

Door Hilbert Haar