Alto - foto: Sharina Henriquez

De Dikke Buiken Club bezig aan de laatste ronde in de 12 uurs race van Alto Vista – foto: Anno Postma

ORANJESTAD – Een kleine honderd mountainbikers hebben van zaterdag op zondag in 12 uur tijd zoveel mogelijk rondes proberen te fietsen om de kapel van Alto Vista, de oudste katholieke kerk op Aruba.

De kerk staat op een idyllisch plekje in het ruige natuurgebied aan de noordzijde; voor de bevolking een bedevaartsoord en voor toeristen een populaire attractie.

Een bijdrage van Sharina Henriquez:

Het is voor het eerst dat een dergelijke fietsmarathon op Aruba wordt georganiseerd. En volgens een van de organisatoren, Frank Plomp, ook voor het eerst in deze contreien. Hij vertelt dat fietsmarathons de laatste jaren vooral populair zijn in Europa en de Verenigde Staten.

Plomp wilde aanvankelijk een 24-uurs race organiseren om zo het nieuwe fietsteam FX te promoten. Maar het werd uiteindelijk een wedstrijd van 12 uur en in de avond-en nachturen om zo de zon te vermijden. Van zes tot zes probeerden de 21 teams (van twee, vier of zes personen) zoveel mogelijk rondes te fietsen over een ruig parcours van 4 kilometer. Uiteindelijk bleken de vier mannen van de Dikke Buiken Club het sterkst met 60 ronden.

De opbrengst van het evenement gaat naar de kapel die het gebruikt voor een grote opknapbeurt.

Door Sharina Henriquez